Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Operacija spašavanja talaca koje je otela samoprozvana Islamska država bila je puno veća nego što je javnost svjesna, otkrivaju reporteri ABC Newsa.


U misiji pokušaja izvlačenja talaca iz ruku ISIS-a sudjelovala su najmanje 24 američka vojnika, pripadnika specijalnih postrojbi, koji su zračnim putem prebačeni do lokacije pored grada Rake u Siriji.

Vezani članci Sirija: 12 godina rata - 7 Prije 12 godina počeo je rat koji je izazvao migrantsku krizu u Europi i zbog kojeg je strahovao gotovo cijeli svijet Slika nije dostupna Najmanje 32 pripadnika IS-a ubijena u zračnim napadima u Raki

Pripadnike 160. specijalne zračne postrojbe podupirali su vojni helikopteri i prerađeni AC-130, koji u sebi ima sofisticiranu elektroniku i naoružanje za pružanje bliske potpore iz zraka.

U usporedbi s operacijom likvidacije Osame bin Ladena u Abottabadu u Pakistanu 2011. godine, u kojoj su sudjelovali pripadnici Sealsa sa samo dva helikoptera, misija u Siriji imala je više desetaka vojnika na terenu te pripadajuću zračnu potporu. Reporteri ABC Newsa ističu kako je ta operacija bila zapravo ogromna te shodno tom i puno riskantnija, prenosi Business insider.

Pentagon: Islamska država nadilazi sve što smo vidjeli, oni su gori od terorista

"Radilo se o besprijekorno izvedenoj operaciji, ali taoci više nisu bili tamo", istaknuo je američki ministar obrane Chuck Hagel na konferenciji za medije u četvrtak. Američki specijalci sukobili su se s više od 100 militanata, od kojih je najmanje 15 ubijeno, prije nego što su se američki specijalci povukli i otišli, shvativši da su taoci premješteni s ciljane lokacije.

U akciji je samo jedan američki vojnik ranjen, a Hagel smatra kako za neuspjeh misije nije kriva obavještajna služba. "Je li za to kriva obavještajna služba? Ne. Obavještajni podaci ne dolaze u paketu omotanom mašnom. To je mozaik mnogih slika, faktora, a neprijatelj tu uvijek ima svoju riječ. Podcrtani cilj je bio da učinimo sve kako bi se spasili taoci, znajući da su im životi u opasnosti, evidentnoj opasnosti", obrazložio je Hagel.

Iako Pentagon nije otkrio datume kad su operacije izvedene, jedan sirijski aktivist je putem društvenih medija otkrio akciju komandosa na istom navedenom području, koja se dogodila 3. srpnja te je njihov dolazak opisao kao dolazak u "tihim helikopterima". Tri dana kasnije o istoj operaciji je izvijestila i sirijska novinska agencija.

Iako je misija spašavanja talaca prošla bez uspjeha, specijalne postrojbe uspjele su otkriti "neotkrivene materijale" u akciji protiv militanata.

Ranije ovog tjedna, islamski militant je na video snimci naslovljenoj "poruka Americi" poslao poruku američkom predsjedniku Baracku Obami te zvjerski ubio američkog novinara Jamesa Foleyja. Obama je nakon toga obeća još žešće bombardiranje položaja Isisa u Iraku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju