Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Svi su neovisni

Lokalni izbori u Rusiji: u Moskvi nema nijednog kandidata Putinove stranke

Privođenje prosvjednika (Foto: Dnevnik.hr)
Privođenje prosvjednika (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Novi izbori (Foto: Dnevnik.hr) Novi izbori (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Vladimir Putin na crvenom tepihu (Foto: Dnevnik.hr) Vladimir Putin na crvenom tepihu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Putinova kampanja (Foto: Dnevnik.hr) Putinova kampanja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed u Rusiji (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjed u Rusiji (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +5 Privođenje prosvjednika (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/10 >>
Baloni u bojama Rusije, sladoled i hrenovke dočekuju građane na biralištima, no takve raznolikosti na listama nema

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je kako nema potrebe za prevelikim brojem kandidata te da oni ne donose raznolikost. „U nekim zemljama ima ih 30, 50 ili 100. Kvaliteta njihovog rada ne ovisi o tome. Nije važna kvantiteta nego kvaliteta“ objasnjava.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi"

Ali ni o kvaliteti ni o kvantiteti građani nisu odlučivali. Vodeći oporbeni političari brisani su s lista iz raznoraznih tehničkih razloga. Jedna od njih je i ikona ovoljetnih prosvjeda. Tri je tjedna štrajkala glađu kada su joj odbili kandidaturu. Odvjetnicu koja se zove Ljubav, na zapadu nazivaju ruskom Ivanom Orleanskom.

Na Twitter profilu objavila je kako ih mogu zatvoriti, ali im ne mogu oduzeti ljubav. Ona je jedna od 16 kandidata oporbe kojima je kandidatura odbačena.

Zabranjena oporbena kandidatkinja Ljubov Sobolj rekla je da je sve to pokop i privid demokratskih izbora.

Bliska suradnica najpoznatijeg oporbenjaka Navaljnija nekoliko je puta uhićena, a suprug joj je bio otrovan. Cijela oporba je pod velikim pritiskom. Navaljni poziva na pametno glasovanje, odnosno glas za onog kandidata koji je u najboljem položaju da se suprotstavi vladajućima.

Oporbeni vođa Aleksej Navaljni kaže kako im je kristalno jasno da „ako se pametno glasovanje pokaže uspješnim, da će gradska administracija početi s masovnim falsificiranjem do kraja dana“.

Lokalni izbori do sada nisu imali ovakav značaj. Sve se promijenilo onog trenutka kada se počelo s isključivanjem oporbe iz utrke. Iz toga su nastali prosvjedi kakvih nije bilo godinama.

Prosvjednica Rimma iz Moskve kaže kako glasovanje nije u redu. „Trebate pustiti ljude da sudjeluju, tako da vlast dobije svježu krv. Kao što se kaže, carevi trebaju svježu seljačku krv“.

Dan prije izbora, Putin je pozornost privlačio na proslavi Dana grada Moskve. Družio se sa sportašima, gradonačelnikom, a zanimljivo niti jedan kandidat formalno nije na listi njegove stranke. Popularnost joj pada pa je procijenjeno da bi im to moglo naštetiti. Tako da su na izbornim listama Putinovi kandidati službeno neovisni.

Rezultati se pozorno prate i zbog približavanja predsjedničkih izbora i početka trećeg desetljeća Putinove vladavine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene