Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UN pozvao na hitno primirje

Opća skupština UN-a usvojila rezoluciju o Gazi, Hrvatska je bila protiv: "Ovo je mračan dan za čovječanstvo"

Opća skupština UN-a
Opća skupština UN-a Foto: Afp
Opća skupština UN-a usvojila je rezoluciju o Gazi.

Opća skupština UN-a usvojila je u petak rezoluciju kojom se traži "trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje" u Gazi. Ali pošto se u dokmentu imenom ne spominje Hamas, protiv je bilo 14 zemalja, među njima i Hrvatska.

Dokument, sastavljen pod sponzorstvom Jordana i arapskih zemalja, stavljen je na glasanje na izvanrednoj sjednici Općoj skupštini UN-a na kojoj se raspravljalo o gotovo trotjednom ratu između Izraela i Hamasa u Gazi, koji je započeo nakon brutalnog napada militanata Hamasa na izraelske civile 7. listopada.

Za usvajanje rezolucije bila je potrebna dvotrećinska većina. Na kraju je 120 zemalja glasalo za, 14 protiv, a 45 ih je bilo suzdržano. Rezolucije Opće skupštine neobvezujućeg su karaktera.

U dokumentu se osuđuju svi zločini protiv izraelskih i palestinskih civila i njime se poziva na "trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje koje vodi do prekida neprijateljstava" i zahtijeva "nesmetano pružanje osnovnih dobara i usluga" Gazi.

Međitim, pošto se u dokumetu imenom ne spominje Hamas niti se imenom ne osuđuju njegovi zločini protiv izraelskih civila, usvajanju su se žestoko usprotivile Sjedinjene Države i Izrael.

"Mračan dan za UN i čovječanstvo"

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan rezoluciju je nazvao sramotnom. "Stidite se. Ovo je mračan dan za UN i čovječanstvo", rekao je.

"Ova smiješna rezolucija ima obraza pozivati na primirje. Njezin cilj je da se Izrael prestane braniti od Hamasa kako bi nas mogao žive zapaliti".

Američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield kazala je da se dokumentom daje legitimitet Hamasovoj brutalnosti.

Četrnaest zemalja glasalo je protiv tako sročene rezolucije. Uz Izrael i SAD, među njima je bila i Hrvatska. Od članica EU-a pridružile su im se Austrija, Mađarska i Češka.

Većina članica EU-a bila je suzdžana, ali to nije spriječilo Francusku, Španjolsku, Sloveniju, Portugal, Irsku i Belgiju da budu "za".

"Rezolucija šalje snažnu poruku da je stvarno bilo dosta. Ovaj rat mora stati, pokolj protiv naših ljudi mora prestati, a humanitarna pomoć mora početi ulaziti u Pojas Gaze", rekao je palestinski izaslanik pri UN-u Rijad Mansur novinarima.

Rezolucija je usvojena u vrijeme pojačanih izraelskih napada na Gazu koji mnogi vide početkom kopnene invazije na to područje.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene