Američka veleposlanica pri UN-u Nikky Haley upozorila je u utorak u pismu upućenom desecima država UN-a, koje je dobio na uvid Reuters, da je Trump zatražio od nje da mu prijavi "one zemlje koje su glasovale protiv nas"

Galerija +0 Opća skupština Ujedinjenih naroda (Foto: AFP)

Opća skupština UN-a održat će u četvrtak rijetku izvanrednu sjednicu na zahtjev arapskih i muslimanskih zemalja kako bi glasovala o nacrtu rezolucije na koju su Sjedinjene Države stavile veto u ponedjeljak na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović će održati govor na Općoj skupštinu UN-a, a sastaje se i s Erdoganom Nikki Haley (Foto: AFP) Nakon glasovanja u UN-u Hrvatska dobila pohvalu američke veleposlanice

Preostalih 14 članica Vijeća sigurnosti glasovalo je za rezoluciju, koju je sastavio Egipat, i u kojoj se izrijekom ne spominju Sjedinjene Države ili američki predsjednik Donald Trump nego se izražava "duboko žaljenje zbog nedavnih odluka koje se tiču statusa Jeruzalema".

Novo glasanje je predviđeno za četvrtak u 15 sati po GMT-u (u 16 sati po našem vremenu) u Općoj skupštini UN-a, koja ima 193 zemlje članice. Te rezolucije nisu obvezujuće i ne postoji pravo veta. Rezolucije izglasava dvotrećinskom većinom.

Američka veleposlanica pri UN-u Nikky Haley upozorila je u utorak u pismu upućenom desecima država UN-a, koje je dobio na uvid Reuters, da je Trump zatražio od nje da mu prijavi "one zemlje koje su glasovale protiv nas". Ona je tu prijetnju ponovila i u objavi na Twitteru: "SAD će napraviti popis".

Trump je u srijedu zaprijetio da će ukinuti financijsku pomoć zemljama koje budu glasovale za nacrt rezolucije UN-a u kojemu se traži od SAD-a da povuče svoju odluku o priznavanju Jeruzalema kao prijestolnice Izraela.

"Oni uzimaju stotine milijuna dolara pa čak i milijarde dolara i onda glasuju protiv nas. Mi ćemo pratiti to glasovanje. Neka glasuju protiv nas. Mi ćemo puno uštedjeti. Baš nas briga", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Nekoliko visokih diplomata izjavilo je da teško da će upozorenje američke veleposlanice promijeniti puno glasova u Općoj skupštini gdje su rijetke takve izravne, javne prijetnje.

Dio diplomata rekao je da je vjerojatnije da je svrha tog upozorenja impresionirati američke birače. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju