Na brodu je bilo i djece od 10, 12 godina.


Kapetan i njegov pomoćnik, uhićeni su u Italiji zbog havarije broda s imigrantima u kojoj je u nedjelju poginulo oko 800 osoba. Nesreća se dogodila 100 kilometara od libijske obale, a kapetan i član posade bili su među 27 preživjelih koje je uspjela spasiti obalna straža i koji su dovezeni na Siciliju, javlja BBC.

Kapetan je iz Turske, a bit će optužen za trgovinu ljudima i ubojstva iz nehaja. Drugi član posade je Sirijac. Premda se spekuliralo kako je na brodu koji je potonuo bilo između 700 i 900 osoba, u nedjeljnoj pomorskoj nesreći u Sredozemlju poginulo je 800 ljudi, zaključili su u utorak na Siciliji predstavnici UNHCR-a i Međunarodne organizacije za migracije nakon razgovora s preživjelima.

Vezani članci Gordan Grlić Radman (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Tračak nade za obitelj nestalog kapetana: "Nisu sve mogućnosti iscrpljene. Obitelj, prijatelji i mi se nadamo i vjerujemo da je kapetan živ" Morska potraga (Foto: Dnevnik.hr) Pomorac stradao u havariji nije nestali hrvatski kapetan. Kum poručuje: "Firma je bila škrta i nije popravljala brod"

'Kapetan nas je ostavio na brodu. On je otišao, a nas je ostavio same', rekao je jedan od spašenih imigranata.

"Može se reći da je poginulo 800 ljudi", rekla je Carlotta Sami, glasnogovornica UNHCR-a u Italiji, a potom je glasnogovornik IOM-a Flavio Di Giacomo potvrdio tu procjenu.

Predstavnici UNHCR-a i IOM-a razgovarali su s većinom od 27 preživjelih koji su se iskrcali u Kataniji oko ponoći.

'Kapetan nas je ostavio na brodu. On je otišao, a nas je ostavio same'

"Saslušali smo njihove priče, bilo je nešto više od 800 ljudi na brodu, djece od 10, 12 godina. Bilo je Sirijaca, oko 150 Eritrejaca, Somalaca. Krenuli su u subotu oko 8,00 sati iz Tripolija", kazala je Sami.

"Preživjeli su iz Malija, Gambije, Senegala, Somalije, Eritreje i Bangladeša", pojasnila je. Oni su odvedeni u prihvatne centre na tom području. (N.C./Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook