Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici upozoravaju

"Razorna snaga vjetra tolika je da skida koru s drveća": Očekuju nas uragani kakve još nitko nije vidio

Uragan Maria, 2017. godina (Foto: AFP)
Uragan Maria, 2017. godina (Foto: AFP) Foto: Afp
Ne postoji uragan ili tropska oluja kategorije 6. Za sada.

Ne postoje uragani niti tropske oluje koje bi nosile oznaku kategorije 6. Za sada. Trenutno najmoćnija i najrazornija oluja ili uragan, ona kategorije 5, može uništiti gradove poput New Yorka ili New Orleansa, piše Guardian.

Pročitajte i ovo Uragan Otis Stiže Otis Poznato turističko središte na udaru apokaliptičnog uragana: Proglašena ekstremna opasnost, snaga vjetra doseže 250 kilometara na sat Uragan poharao Floridu - 1 Opasnost još nije prošla VIDEO/FOTO Uragan Idalia poharao Floridu: Val od gotovo 5 metara potopio naselje, stotine tisuća ljudi bez struje

Znanstvenici nisu mogli ni pomisliti da će biti potrebno definirati kategoriju 6 za vjetrove koji premašuju brzinu od 300 kilometara na sat i brišu sve pred sobom. Do sada se takav uragan nije pojavio pa je kategorija 5 bila najveća kategorija uragana, a za sobom je nosila izvanredno stanje, evakuaciju stanovnika i veliki oprez zbog opasnosti koju nosi.

Najnovija mjerenja atmosfere nose zabrinjavajuće podatke - uz sve više temperature klime i oceana, u atmosferi se stvara 5 do 8 posto više vodene pare koja cirkulira i ostaje prisutna. Kombinacija to dvoje elemenata, smatraju znanstvenici, mogla bi biti vrlo opasna i razlogom stvaranja superoluje kakvu nismo još nikada vidjeli i za kakvu nismo spremni. Takva superoluja mogla bi imati sve karakteristike oluje koju bi znanstvenici mogli procijeniti kako bi uragan kategorije 6.

Razorna moć neusporediva s do sada viđenom

Stanovnici SAD-a za sada još nisu osjetili što takva superoluja može donijeti i koliko je ona zaista razorna. Snažni uragani - superoluje pojavljivali su se u drugim dijelovima svijeta, no pitanje je dana kad bi jedna takva mogla poharati i Ameriku. Ono što bi takva superoluja ostavila za sobom neusporedivo je sa štetom koje su uragani za sobom ostavili u Houstonu, na Karibima, Portoriku...

Jeff Masters, jedan od najcjenjenijih meteorologa u Americi, pokrenuo je javnu raspravu provokativnim postom na Weather Undergroundu u srpnju 2016. godine, a u kojoj su znanstvenici pozvani da razmotre moguće teorije o tome kako bi izgledala superoluja kategorije 6 i koliku štetu bi nanijela gradovima.

"Uragan nazvan 'crni labud', ekstremna oluja kakvu nitko nikada nije očekivao, pogodila je Male Antile u Karipskom moru 1780. godine. Zasluženo nazvan 'Veliki uragan' odnio je 22 tisuće života. Razorna snaga je bila toliko jaka da je vjetar skidao koru s drveća, što je prije zabilježeno samo kod tornada u kojima su vjetrovi nosili sve pred sobom brzinom od 300 kilometara na sat", napisao je Masters.

Mogućnost pojavljivanja još ekstremnijih uragana

"Uragani još ekstremniji od tog iz 1780. godine mogu se pojaviti zbog globalnog zagrijavanja, a predvidjeti se mogu jedino kombinacijom povijesnih podataka i znanja i iskustva koje imamo sada", dodao je Masters. Svoja predviđanja o strašnim superolujama Masters temelji na istraživanjima uragana dvojice znanstvenika Kerryja Emanuela s MIT-a i Ninga Lina s Princetona. Njih dvojica su 2015. godine objavili najdetaljniji prikaz uragana u povijesti ugrađen u šest različitih klimatskih modela širom svijeta.

"Pojam 'uragan crni labud' metafora je za događaj s vrlo opasnim posljedicama koji dolazi vrlo brzo i djeluje trenutno", napisali su Emanuel i Lin u Nature Climate Change. Dvojica znanstvenika složna su u jednom - sve jači uragani, nepredvidljivi i vrlo opasni, počet će se pojavljivati i na područjima na kojima se tropski cikloni nisu vidjeli nikada u povijesti.

"Potencijalno veliki rizik postoji u Perzijskom zaljevu, na mjestu gdje tropske razorne oluje nisu nikad zabilježene. Tamo one postaju puno veća prijetnja od Australije ili Floride", napisali su Emanuel i Lin dodajući kako se faktor očekivanosti povećao za 14 posto zbog klimatskih promjena.

Gradovi nespremni za uragane

Iako je pojavljivanje superoluje vrlo izgledno, gradovi i dužnosnici koji ih vode nisu spremni na njihovu pojavu. Njihova predviđanja štete nakon prolaska uragana kategorije 5 su daleko od onoga što bi se zaista dogodilo, piše Guardian.

"Olujni valovi od pet metara mogli bi grad poput Tampe u potpunosti poplaviti i uništiti, čak i prije nego se razina mora digne. Grad nema dobar plan evakuacije i ne znam jesu li građani zaista svjesni opasnosti koja im prijeti", napisao je Kerry Emanuel.

Smatra da opasnosti nije svjestan niti Dubai, grad kojega uragan nikad nije poharao. U tom području bi uragan bilo koje kategorije bio presedan, no mogućnost da se on pojavi ipak postoji, smatraju znanstvenici.

"Dubai je doživio veliku ekspanziju posljednjih godina, no oni koji su ga izgradili posve su nesvjesni da bi na taj grad mogao udariti uragan. Vrijeme je da razmisle o podizanju razine zgrada i kuća ili izgradnji morskog zida kako bi bili spremni i zaštićeni", dodao je.

'Patricia' na vrhuncu - 345 kilometara na sat

 

Nakon provokativnog teksta kojeg je napisao meteorolog Jeff Masters, njegovi kolege pridružili su se znanstvenoj raspravi o superoluji. "2015. godine tijekom uragana Patricia na istočnom dijelu Tihog oceana zabilježeni su vjetrovi od 300 kilometara na sat. Bio je to najsnažniji tropski ciklon ikada zabilježen na zapadnoj polutki", napisao je meteorolog Brian Donegan.

Meteorolog Paul Huttner već je ranije procijenio kako je uragan Patricia bila uragan kategorije 6. "Mnogi znanstvenici bili su zaprepašteni kako je Patricia vrlo brzo od tropske oluje prerasla u jedan od najjačih uragana ikad viđenih na zemlji", napisao je Huttner. Uragan je ostao zapamćen u povijesti jer je u jednom trenutku brzina vjetrova dosegla nevjerojatnih 345 kilometara na sat. Do dolaska na kopno je znatno oslabio.

Bez obzira kako ih nazivali, meteorolozi upozoravaju da se radi o vrlo opasnim i vrlo smrtonosnim olujama koje mogu uništiti čitave gradove poput Dubaija ili Tampe. Na to upozoravaju i uništavanja viđena u Houstonu, Portoriku i Karibima prošle godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene