Francuski predsjednik i prva dama (Foto: AFP)
Francuski predsjednik i prva dama (Foto: AFP)

Brigitte Macron poručila je da će ubuduće stajati uz supruga za vrijeme javnih pojavljivanja, a ne iza njega kako nalaže protokol. Ova odluka stajala ju je izrugivanja na društvenim mrežama.


Francuska prva dama Brigitte Macron postala je tema izrugivanja na društvenim mrežama gdje su je u nimalo laskavim komentarima usporedili s francuskom kraljicom Marie Antoinettom jer inzistira da za vrijema javnih pojavljivanja stoji pored svog supruga, a ne iza njega kako to zahtijeva protokol.

Gospođa Macron koja je supruga upoznala dok mu je predavala, najavila je da želi proširiti ulogu prve dame, osam mjeseci nakon što je njezin muž izabran za francuskog predsjednika.

"Žena ne mora biti iza", prenose francuski mediji njezine riječi.

Tristan Bromet, njezin šef osoblja, objasnio je da je promjena potekla iz koncepta para kakav su ona i Emmanuel Macron - moderna su zajednica u kojoj je žena na istoj razini kao i muškarac.

Ova vijest ipak je bila dobar povod za šale na društvenim mrežama.

"Potvrđeno je: Brigitte Macron, neizabrana, smatra se kraljicom Francuske", jedan je od komentara.

Ima, naravno, i onih koji su stali uz nju, a njezine kritičare optužili su za seksizam. Međutim, dobili su odgovor kako su Francuzi izabrali Emanuela, a ne Briggite Macron, piše Daily Mail.

"Ovdje nema seksizma samo Ustav Republike i izraz demokracije", napisao je jedan korisnik društvenih mreža.

Podsjetimo, privatni život francuskog predsjednika privukao je veliku pozornost svjetske javnosti. Naime, Emmanuel Macron i Brigitte Trogneux upoznali su se dok je on bio učenik, a ona 24 godine starija nastavnica.