Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UHIĆEN NA LJETOVANJU

Omiš: Otkriveno kako je pronađen Kurd kojeg Turska traži zbog sumnji na terorizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Kostanjama, nedaleko Omiša, policija je u srijedu uhitila turista (52) iz Njemačke, kurdskog podrijetla, za kojim je bila raspisana tjeralica Interpola za terorizam, nakon čega je odveden sucu istrage Županijskog suda u Splitu koji mu je odredio jamčevinu u iznosu od 50 tisuća eura.

U Kostanjama, nedaleko od Omiša, uhićen je turist iz Njemačke, kurdskog podrijetla, za kojim je bila raspisana tjeralica Interpola za terorizam.

Pročitajte i ovo Ilustracija prijetio oružjem Policija pronašla eksplozivnu napravu i uhitila muškarca: Spriječen teroristički napad ekstremnih desničara? Ilustracija Pala mreža krivotvoritelja Proizveli milijune eura: Novac tiskali svakog dana od 9 do 17 sati, a za određene novčanice imali posebna imena

52-godišnjak odveden je sucu istrage Županijskog suda u Splitu koji mu je odredio jamčevinu od 50 tisuća eura. Turska ga traži zbog sudjelovanja u više terorističkih napada u raznim dijelovima Turske od 1989. do 2001. godine.

Interpol je tjeralicu raspisao prije 5 godina. Na području Omiša gdje je tjednima ljetovao s obitelji, lociran je zahvaljujući e-vizitoru.

Uhićeni Turčin je u Kostanjama bio sa obitelji, a stigao je tri dana ranije iz Koelna. Njegovo uhićenje su izvele specijalne postrojbe policije koje su preplašile stanovnike tog malog mjesta omiškog zaleđa. Kako se doznaje 52- godišnjak se mirno predao policiji, te u kući nije pronađeno nikakvo oružje.

Nakon što ga je ispitao, sudac istrage odredio mu je jamčevinu od 50 tisuća eura na što se žalilo Državno odvjetništvo.

Njemačkog Kurda optuženog za terorizam Hrvatska će teško izručiti

Turist iz Koelna, koji se od srijede nalazi u ekstradicijskom pritvoru splitskog zatvora, državljanin je Njemačke, a njegov branitelj zagrebački odvjetnik Tihomir Mišić ističe da postoji čitav niz prepreka koji Hrvatskoj priječe da njegovog branjenika izruče Turskoj.

Sudac istrage Županijskog suda u Splitu ispitao je osumnjičenika u srijedu, nakon što ga je u jutarnjim satima u Kostanjama kod Omiša uhitila specijalna policija i dovela na ispitivanje, odredio jamčevinu u iznosu od 50 tisuća eura na što se odvjetnik Mišić žalio i  rekao da je razlog njegove žalbe isključivo visina jamčevine. Istovremeno se žalilo i Državno odvjetništvo držeći da se radi o iznimno malom jamstvu. Županijski sud će u sljedećih dana odlučivati o njihovim žalbama.

Odvjetnik Mišić je rekao da zakon ne propisuje najmanji ni najveći iznosa jamčevine već je to isključivo procjena suda s obzirom na težinu kaznenih djela. Naglasio da je osumnjičenik u Hrvatsku došao na ljetovanje s obitelji, a zbog uhićenja su svi u stanju šoka.

"Moj branjenik više od 25 godina živi u Njemačkoj, a toliko godina nije bio ni u Turskoj. Bitno je ovom prilikom reći da se radi o njemačkom državljaninu koji nema dvojno državljanstvo. On je prije 25 godina iz Turske došao u Njemačku i tamo dobio azil kao politička izbjeglica. Je li logično da ga Njemci uhite godinama prije po tjeralici ako tu ima elemenata za hapšenje i izručenje s obzirom na kaznena djela za koje se tereti? On se nesmetano sve te godine kretao po Njemačkoj u kojoj nikada nije imao nikakvih problema", izjavio je Mišić.

Ustvrdio je i da su Nijemci prije davanja državljanstva definitivno provjeravali osumnjičenikovu povijest i da zasigurno nisu nekome dali državljanstvo "na lijepe oči", što govori o kakvoj se osobi radi i da je to za što ga se u Turskoj tereti "potpuno deplasirano". Naglasio je da je tjeralica Interpola na snazi već nekoliko godina i da su za to vrijeme mogli reagirati Nijemci da su imali osnove.

"U Turskoj je terorist i državni neprijatelj, onaj tko drži pušku u ruci i novinar koji piše protiv vlasti", zaključio je Mišić.

Otkrio je da će Županijski sud u Splitu, nakon što zaprimi svu dokumentaciju od turskog suda koji je raspisao tjeralicu, određivati postoje li elementi za izručenje. Smatra da u tom slučaju nije ispunjen niti jedan element prema kojemu bi ga Hrvatska Turskoj, prvenstveno zato što bi se njegovim izručenjem povrijedila Europska konvencija o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

"S obzirom na to da je Kurd on bi definitivno u Turskoj bio u jednom degradirajućem položaju u odnosu na druge. Zasigurno je da bi tamo bio izložen torturama i mučenju, a ja imam nekoliko odluka Vrhovnog suda koje te moje navode potvrđuju. Također s obzirom da je iz Turske pobjegao kao izbjeglica i u Njemačkoj dobio azil izručenje bi bilo protivno Ženevskoj konvenciji o pravima izbjeglica iz 1951. Tu postoji cijeli niz prepreka za njegovo izručenje", tvrdi odvjetnik Mišić.

S obzirom da je u Njemačkoj zaposlen kao radnik nema 50 tisuća eura za jamčevinu, no kako je otkrio odvjetnik njegova će rodbina sljedećih dana nastojati prikupiti potreban novac. Dok je on u splitskom zatvoru njegova supruga će s djecom ostati još koji dan u Kostanjama kod Omiša nakon čega se mora vratiti na posao jer im završava godišnji odmor.

52-gosišnjak je optužen da je sudjelovao u više terorističkih napada u raznim dijelovima Turske u razdoblju od 1989. do 2001. godine, te da je bio aktivist terorističke organizacije TIKKO, u Oslobodilačkoj armiji radnika i seljaka Turske, vojnom krilu turske Komunističke partije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene