Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ombudsman traži rješenje za nastavu na hrvatskom jeziku u Subotici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski pučki pravobranitelj Saša Janković zauzeo se danas u Subotici da se učenicima hrvatskih razreda u dvjema školama osiguraju nastavnici sa znanjem hrvatskog jezika, i tako reagirao na prosvjed hrvatske zajednice koja tvrdi da prosvjetna vlast to onemogućava.

U otvorenom pismu što ga je ovoga tjedna uputilo predsjednicima Hrvatske i Srbije vodstvo hrvatske manjine upozorilo je na otpuštanje dva nastavnika sa znanjem hrvatskog jezika, na čija se mjesta namjeravaju uposliti ljudi od kojih se ne zahtijeva poznavanje materinskog jezika učenika hrvatskih odjela.

Pročitajte i ovo Cjelodnevna škola; ilustracija - 1 PREDNOSTI I NEDOSTACI Cjelodnevna nastava odradila prvo polugodište, Dnevnik Nove TV provjerio je kako su škole snašle Slika nije dostupna Sporni videouradak VIDEO BiH: 'Djeca u spotu za popis stanovništva su zloupotrijebljena'

Reagirajući na taj prosvjed Hrvatskoga nacionalnog vijeća i DSHV-a, srbijanski ombudsman je priopćio da vjeruje da će učenicima hrvatskih razreda biti omogućeno da i ubuduće sate povijesti i zemljopisa prate na materinskom jeziku, jer za to postoji dobra volja ravnatelja škola i srbijanskog ministarstva prosvjete.

Dodao je da će svoju konačnu ocjenu o slučaju koji je u hrvatskoj zajednici ocijenjen kao najteže do sada kršenje prava Hrvata na obrazovanje na materinskom jeziku priopćiti sljedećega tjedna poslije razgovora s ministrom prosvjete.

Učenici hrvatskih razreda u jednoj osnovnoj školi i gimnaziji imali su nastavnike zemljopisa i povijesti na hrvatskom jeziku, ali je po nalogu inspektora ministarstva obrazovanja s njima raskinut ugovor o radu zbog toga što "rade preko norme".

Istodobno, ravnatelji škola raspisali su natječaj za nastavnike tih predmeta odbijajući da u natječajne uvjete za kandidate uvrste i obvezu znanja hrvatskog jezika.

Redovitu nastavu na hrvatskom jeziku u nekoliko osnovnih škola u Subotici pohađa oko 200 učenika.

Uz velike napore hrvatske zajednice da nađe stručan kadar sa znanjem hrvatskog jezika u jesen prošle godine otvoren je i prvi hrvatski gimnazijski razred u kojemu je 15 učenika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene