Ima li ipak nade da će Velika Britanija ostati u Europskoj uniji? (FOTO: AFP)
Ima li ipak nade da će Velika Britanija ostati u Europskoj uniji? (FOTO: AFP)

Budući da je uloga referenduma bila savjetodavna, britanski parlamentarci imaju mogućnost ignorirati rezultate i izabrati ostanak u Europskoj uniji.


Premda je premijer David Cameron u četvrtak izjavio da neće biti novog referenduma i da Velika Britanija definitivno napušta Europsku uniju, brojni se još uvijek nadaju da može doći do velikog obrata.

Naime, čak 2.8 milijuna ljudi je do nedjelje ujutro potpisalo peticiju kojom traže novi referendum, odnosno implementaciju zakona da se referendumi smatraju nevažećima ako bilo koja od opcija ne dobije najmanje 60 posto glasova i/li ako odaziv birača bude ispod 75%.

Podsjetimo, na ovom je referenudumu pobjednička opcija dobila 52% glasova, dok je izlaznost bila tek nešto veća od 72%.

Bilo kako bilo, stručnjaci su potpisnicima peticije već objasnili da od njihovih napora neće biti ništa, u prvom redu zato što se traženi zakoni, čak i ako budu usvojeni, ne mogu primijeniti retroaktivno,.

Toliki potpisi mogu jedino natjerati britanske parlamentarce da o prijedlogu raspravljaju, ali čak i ukoliko ga uvrste na dnevni red, još uvijek nemaju obavezu zakonski djelovati.

No, ono što parlamentarci mogu učiniti je, a to je prošlo dosta neopaženo u javnosti, ignorirati volju naroda, odnosno rezultate referenduma, te odlučiti da će Velika Britanija ipak ostati u Europskoj uniji.

Hoće li takvo što i učiniti ne želimo prognozirati, ali činjenica jest da je ovaj referendum imao tek, recimo to tako, savjetodavnu ulogu.

Kada smo već na temi peticija, priči je zgodno dodati da svoju imaju i građani Londona, te da je do nedjelje ujutro njih 160 tisuća podržalo ideju za odcjepljenjem od Velike Britanije.

U glavnom gradu Engleske većina je bila za ostanak u Europskoj uniji, njih 60%.