Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Duma će proglasiti amnestiju za 10.000 ljudi, među kojima će možda biti barem jedna članica grupe Pussy Riot.


Povodom 20. godišnjice usvajanja ustava Ruske Federacije, Državna Duma će proglasiti amnestiju kojom bi, kako se očekuje, trebalo biti obuhvaćeno 10.000 ljudi, među kojima neće biti aktivisti Greenpeacea, ali možda hoće bar jedna članica grupe Pussy Riot, piše ruski list Kommersant.

Vezani članci Konferencija za medije ruskog predsjednika Putina - 3 Putin naredio masovno cijepljenje cijele populacije u Rusiji protiv koronavirusa Koronavirus u Rusiji U Rusiji otkriven prvi slučaj engleskog soja korone: Donio ga putnik koji se vratio iz Velike Britanije

Prijedlog odluke o amnestiji optuženih i osuđenih osoba razmatrat će se u Dumi, a u srijedu bi trebala biti donesena i konačna odluka, najavio je Pavel Krašenjinikov, čelnik Odbora za građansko, kazneno, arbitražno i procesno zakonodavstvo.

Odbor je podržao prijedlog amnestije predsjednika Vladimira Putina i, po procjeni Krašenjinikova, na slobodu će izaći 10.000 ljudi. Međutim, sudionici oporbenih prosvjeda na Trgu Bolotnaja prošle godine i aktivisti Greenpeacea moći će biti obuhvaćeni predsjedničkim pomilovanjem tek kada sud donese presude u njihovim slučajevima, objasnio je Krašenjinikov.

Napokon otkriveno što se dogodilo s lijepom Nadeždom

Rok za potpunu primjenu amnestije je šest mjeseci od stupanja odluke na snagu. Budući da Putinova amnestija uključuje kazneno djelo huliganstva, možda će biti oslobođene dvije zatvorene pripadnice punk skupine Pussy Riot, Nadežde Tolokonikove i Marije Aljohine, osuđene zbog izvođenja punk 'molitve' protiv Kremlja u moskovskoj katedrali.

Međutim, iz amnestije su isključene osobe koje su tijekom boravka u zatvoru bile kažnjene za kršenje zatvorskih pravila, a Tolokonikova je bila kažnjena krajem veljače zbog toga što se 'kretala po području zatvorskog kruga bez pratnje stražara'.

U zatvoru ostaju i osuđeni za financijske malverzacije i pronevjere, kao i bivši ruski tajkun Mihail Hodorkovski jer je ranije već objavljena takozvana financijska amnestija kojom Hodorkovski nije bio obuhvaćen. Ruski ustav donesen je na referendumu 12. prosinca 1993, a stupio je na snagu 25. prosinca iste godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook