Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenicima i dalje nije jasno tko je i zašto napravio losa. Pretpostavljaju da je sagrađen kako bi se impresionirali bogovi.


Podrijetlo ogromnog kamenog losa, koji je jasno vidljiv jedino iz zraka, zbunjivalo je arheologe od njegova otkrića 2011. godine. Stručnjaci sada tvrde da su u stvaranja golemog umjetničkog djela pomogla djeca izgubljene civilizacije prije 6000 godina.

Vezani članci Školski toaleti ''Kako vas nije sram?!'': Djeca prokazala škole i svima pokazala odvratne sanitarne čvorove Ruske željeznic (Foto: izismile.com) Ruskinje tvrde da su njihove željeznice najljepše na svijetu i spremne su to dokazati

Los, koji se nalazi blizu jezera Zyuratkul u Rusiji, nastariji je svjetski geoglif. Izrađen je od kamena i tisućama godina je stariji od poznatih Nazca linija u Peruu, piše Daily Mail.

Pronađen je 2011. pomoću satelitske snimke područja. Najzanimljiviji podatak je da alati pronađeni uz građevinu sugeriraju da su na njemu jednako marljivo radila djeca kao i odrasli.

Kameno oruđe otkirveno tijekom posljednjih arheoloških iskapanja pokazuje da su neki komadi napravljeni da stanu u dječje ruke koje su očito radile na izgradnji losa koji se proteže na 275 metara.

FOTO Otkriveni gigantski crteži stari više od dvije tisuće godina

Istraživač Stanislav Grigoryev napominje da dječji rad nije bio prisilan.

'Bili su uključeni u dijeljenje zajedničkih vrijednosti, priključeni su nečemu što je bilo važni svim ljudima', objasnio je.

Blizu arheološkog nalazišta pronađeno je oko 155 komada oruđa, uglavnom za kopanje i razbijanje kamenja. Unatoč otkriću alata, znanstvenici i dalje nisu sigurni tko je izgradio losa i zašto. Pretpostavljaju da je napravljen kako bi impresionirao bogove, ali arheolozi nisu uspjeli pronaći dokaze o postojanju dovoljno profinjene kulture koja bi bila sposobna konstruirati ga tri ili četiri tisuće godina prije Krista.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook