Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronađen mali alat

Otkriven misterij koji je od svog otkrića zbunjivao znanstvenike - Evo tko ga je napravio!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenicima i dalje nije jasno tko je i zašto napravio losa. Pretpostavljaju da je sagrađen kako bi se impresionirali bogovi.

Podrijetlo ogromnog kamenog losa, koji je jasno vidljiv jedino iz zraka, zbunjivalo je arheologe od njegova otkrića 2011. godine. Stručnjaci sada tvrde da su u stvaranja golemog umjetničkog djela pomogla djeca izgubljene civilizacije prije 6000 godina.

Pročitajte i ovo Ljudi odaju počast stradalima u terorističkom napadu u Moskvi 140 mrtvih i 182 ranjenih Nema kraja agoniji nakon terorističkog napada u Moskvi: Još se uvijek traga za 95 nestalih osoba Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost"

Los, koji se nalazi blizu jezera Zyuratkul u Rusiji, nastariji je svjetski geoglif. Izrađen je od kamena i tisućama godina je stariji od poznatih Nazca linija u Peruu, piše Daily Mail.

Pronađen je 2011. pomoću satelitske snimke područja. Najzanimljiviji podatak je da alati pronađeni uz građevinu sugeriraju da su na njemu jednako marljivo radila djeca kao i odrasli.

Kameno oruđe otkirveno tijekom posljednjih arheoloških iskapanja pokazuje da su neki komadi napravljeni da stanu u dječje ruke koje su očito radile na izgradnji losa koji se proteže na 275 metara.

FOTO Otkriveni gigantski crteži stari više od dvije tisuće godina

Istraživač Stanislav Grigoryev napominje da dječji rad nije bio prisilan.

'Bili su uključeni u dijeljenje zajedničkih vrijednosti, priključeni su nečemu što je bilo važni svim ljudima', objasnio je.

Blizu arheološkog nalazišta pronađeno je oko 155 komada oruđa, uglavnom za kopanje i razbijanje kamenja. Unatoč otkriću alata, znanstvenici i dalje nisu sigurni tko je izgradio losa i zašto. Pretpostavljaju da je napravljen kako bi impresionirao bogove, ali arheolozi nisu uspjeli pronaći dokaze o postojanju dovoljno profinjene kulture koja bi bila sposobna konstruirati ga tri ili četiri tisuće godina prije Krista.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene