Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zviždač koji stoji iz afere 'Panama papers' u pismu je objasnio zašto je odlučio objaviti dokumente odvjetničke tvrtke Mossack Fonesca.


Zviždač 'Panama papers' čiji identitet i dalje ostaje skriven, opovrgnuo je navode da je špijun. 'Ne radim ni za jednu Vladu niti obavještajnu agenciju, direktno niti kao vanjski suradnik niti sam ikada s njima rado. Moji stavovi samo su moji', objavio je zviždač.

Vezani članci Prvašići, ilustracija Emotivna poruka učiteljice prvašićima: "Ne bojte se! Smijete se smijati do mile volje, ležati u travi, trčati za leptirima. A naučit ćete svašta..." Gordan Jadndroković, Dario Juričan Juričan pisao Jandrokoviću: "Ako vi možete voditi Sabor, zašto ja ne bih mogao cijelu Hrvatsku?"

Smatra kako je objava 11,5 milijuna dokumenata iz panamske odvjetničke tvrtke Mossack Fonesca potaknula 'novu, ohrabrujuću globalnu debatu', objavio je Guardian.

'Tvrtke paravani često su povezane sa zločinom prikrivanja poreza. Ali Panama papers pokazuju i više od sjene sumnje, pokazuju da iako paravanske tvrtke nisu nezakonite, po definiciju se koriste da bi provele širok spektar ozbiljnih zločina. Nejednakost u prihodima, jedan je od najvećih problema našeg vremena', napisao je zviždač u izjavi.

'Veliki mediji do sada su se fokusirali na skandale onoga što je dopušteno i legalno u sustavu. Ono što je dopušteno je uistinu skandalozno i mora se promijeniti', smatra zviždač.

On je prošle godine stupio u kontakt s istraživačkim novinarom njemačkih novina Suddeutsche Zeitung, Bastianom Obermayerom. S obzirom na golemu količinu dokumenata koji su trebali biti proučeni, njemački medij koji ih je prvi dobio, ustupio ih je Međunarodnom konzorciju istraživačkih novinara ICIJ u Washingtonu koji je pristup dokumentima dopustio još 100 medijskih kuća u 83 zemlje.

Zviždač napominje kako je dokumente ponudio nekoliko velikih medijskih kuća, ali oni su mu nakon uvida u dokumente kazali kako za njih nisu zainteresirani. Nije sasvim jasno o kojim se točno medijskim kućama radi. WikiLeaks mu, tvrdi, nije ništa odgovorio kada im je ponudio da objave Panama papers.

Novinari su 2,6 terabajta podataka istraživali godinu dana i 4. travnja objavili pojedina otkrića. Tako ćemo doznati i tko su ljudi iz Hrvatske, ali i regije, koji su otvarali off-shore račune.

Izvor navodi da je odlučio sve podatke podijeliti s novinarima zbog spektra nepravdi koje se mogu naći u djelima Mossack Fonesca, a koje su dokazani u dokumentima. Odmah po objavi afere, Mossac Fonesca je reagirao tvrdeći da tvrtka nije provodila nikakve ilegalne radnje.

No, od objave, države diljem svijeta zatražile su uvid u dokumente, a konzorcij ICIJ im je odbio pristup. 'Ja sam spreman surađivati s vlastima koliko god mogu', tvrdi izvor.

Također je naveo kako panamska tvrtka nije radila sama. Surađivali su, kaže, s gotovo svim velikim odvjetničkim tvrtkama u gotovo svim zemljama.

Na kraju pisma ipak ostaje optimističan. Navodi kako u doba neograničenog digitalnog pohranjivanja podataka i internetskim vezama koje nadilaze državne granice, sljedeća će revolucija biti digitalizirana. 'Ili je već počela', završava još uvijek anoniman zviždač.

Podsjetimo, međunarodni konzorcij istraživačkih novinara nedavno je priopćio da će 9. svibnja objaviti bazu podataka s informacijama o više od 200.000 pravnih i fizičkih osoba koje su obuhvaćene istragom 'Panama papers'. Neće biti objavljeni brojevi računa ni podaci o financijskim transakcijama, mailovima ni brojevima telefona. Konzorcij kaže kako će ograničene informacije puštati zbog javnog interesa.