Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naredni tjedni nisu kritični

Oettinger o isporuci ruskog plina: Zima će biti pravi problem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europi bi moglo nedostajati plina zimi, upozorio je u ponedjeljak eruopski povjerenik za energetiku Guenther Oettiinger pošto je ranije Moskva prekinula isporuke plina Ukrajini, tranzitnoj zemlji za plin prema Europi te je kazao da je Južni tok projekt koji bi EU mogao prihvatiti.

"Idući tjedni neće biti problematični, primat ćemo uobičajene obujme plina", rekao je Oettinger, no bude li Ukrajina crpila svoje zalihe "bit će problema ako zima bude oštra", rekao je, kako prenosi agencija AFP.

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Slika nije dostupna Novi plinski rat? Ukrajina obustavila uvoz ruskog plina, Europa zabrinuta

Europski povjerenik za energetiku izjavio je ranije da Ukrajina raspolaže zadovoljavajućim zalihama od 12 milijardi prostornih metara plina te je najavio novi krug pregovora u lipnju u cilju rješenja rusko-ukrajinskog plinskog spora zbog kojeg je Gazprom smanjio isporuke susjednoj zemlji, prenose agencije.

Rat plinom i tužbama: Naftogaz i Gazprom pred međunarodnom arbitražom

Ukrajina raspolaže "zadovoljavajućom količinom od oko 12 milijardi prostornih metara plina" i to bi trebalo Europu poštedjeti od bilo kakvih redukcija u isporuci plina Uniji preko Ukrajine, kazao je Oettinger, prenosi Reuters.

Povjerenik je rekao da će odaslati pozive na nove trostrane pregovore u lipnju i uvjeren je da će Rusija ispuniti svoje obveze prema Europskoj uniji u isporuci plina.

Oettinger je do sada posredovao u nekoliko krugova trostranih pregovora između Rusije, Ukrajine i EU-a. Spor između Rusije i Ukrajine oko cijena plina dodatno je zakompliciran pitanjem legalnosti izgradnje plinovoda Južni tok što ga Gazprom gradi kako bi izravno isporučivao plin Europi, zaobilazeći Ukrajinu.

Oettinger je kazao da taj projekt krši zakone Europske unije no u ponedjeljak je naznačio da to pitanje nije nerješivo. "Južni tok je projekt koji doista možemo prihvatiti", rekao je Oettinger. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene