Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Miklos Haraszti, dužnosnik Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) zadužen za slobodu medija, danas je ocijenio da sve govori kako su ubojstvo oporbenog novinara u južnoj ruskoj republici Ingušetiji pomno "orkestrirale" vlasti.


"Smrt Magomeda Jevlojeva vrhunac je kampanje koju su vodile ingušetijske vlasti nastojeći ušutkati i zadnji kritički glas u ruskome Kavkazu", rekao je Haraszti u priopćenju.

Vezani članci Ante Granik Preminuo Ante Granik, cijenjeni novinar i reporter Mislav Bago i prijatelji - 4 Emotivne reakcije na odlazak Mislava Bage: Institucija, bard, prijatelj, uzor i nezamjenjiv

"Kao i umorstvo ruske novinarke Ane Politkovske 2006. i Jevlojevljevim je ubojstvom još više ugrožena sloboda medija u Rusiji", dodao je.

Jevlojev je uhićen u nedjelju kad je došao u zračnu luku u Ingušetiji, a policija tvrdi da je ubijen nesretno kad je "pištolj jednoga od policijskih časnika slučajno ispalio metak i pogodio Jevlojeva u glavu".

Objavljeno je da će biti otvorena istraga za "ubojstvo iz nehaja".

"Ruske vlasti moraju brzo i potpuno istražiti Jevlojevljevu smrt i svi odgovorni moraju biti kažnjeni", zatražio je Haraszti.

"Internetska stranica novinara Jevlojeva, zadnji izvor neovisne informacije u regiji, stalno je bila pod pritiscima vlasti", upozorio je predstavnik OESS-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju