Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Oduzete osobne isprave članovima Karadžićeve obitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovima najuže obitelji haškog bjegunca Radovana Karadžića danas su oduzeti osobni dokumenti kako bi ih se onemogućilo da putuju bilo gdje izvan Bosne i Hercegovine.

"Dobili smo zadaću oduzeti osobne iskaznice i putovnice od četiriju osoba i policija Republike Srpske je to jutros i provela", izjavio je novinarima načelnik Kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske Gojko Vasić.

On je također rekao da će tim osobama biti izdane nove osobne iskaznice na kojima će biti utisnuta mjera zabrane prelaska granica BiH.

Dodao je da je oduzimanje osobnih iskaznica i putovnica BiH
obavljeno na temelju naloga koji je tijekom dana izdao visoki
predstavnik za BiH Miroslav Lajčak.

Iz Lajčakova ureda u Sarajevu (OHR) potvrđeno je da je on izdao takav nalog i da je to sastavni dio napora međunarodne zajednice i lokalnih vlasti da se svi preostali optuženi za ratne zločine privedu pravdi.

Mjera oduzimanja osobnih isprava odnosi na Karadžićevu suprugu Ljiljanu, sina Aleksandra, kćer Sonju i njezina muža Branislava Jovičevića.

O tome da im je zabranjeno napuštanje teritorija BiH obaviještene su i vlasti susjednih država.

Članovi najuže obitelji Radovana Karadžića žive na Palama a njihova kuća i stanovi u proteklom su razdoblju bili česta meta pretraga međunarodnih vojnih snaga u BiH.

Zamjenik visokog predstavnika za BiH Raffi Gregorian ranije je izjavio da su tijekom tih pretraga pronađeni dokazi da članovi obitelji kontaktiraju s Karadžićem i da su se s njim susretali.

OHR je objavio da je oduzimanje dokumenata članovima obitelji Karadžić obavljeno na zahtjev Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i u suradnji s vlastima BiH.

Osnova za taj postupak su i ranije odluke Vijeća ministara BiH o sankcijama za osobe koje pomažu u skrivanju haških bjegunaca.

Vijeće ministara BiH u četvrtak je odlučilo produžiti raniju odluku o zamrzavanju cjelokupne imovine za koju se utvrdi da je u toj zemlji posjeduju Karadžić odnosno Ratko Mladić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić.

Predsjedatelj Vijeća ministara Nikola Špirić nije mogao kazati
postoje li točni podaci o takvoj imovini istaknuvši da ovlaštene
službe to tek trebaju utvrditi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene