Prosvjed u znak solidarnosti sa ženama Irana održan je u Zagrebu ispred zgrade iranskog veleposlanstva.


U Zagrebu je održan prosvjed u znak solidarnosti sa ženama Irana. Ispred zgrade iranskog Veleposlanstva prosvjednici su zajednički osudili smrt mlade Mahse Amini, koja je prvotno uhićena zbog nepravilno nošenog hijaba.

Pozvali su na smjenu vlasti u Teheranu. Jedna je prosvjednica u znak protivljenja strogim pravilima odijevanja u Iranu odrezala pramenove kose. 

Nastavak prosvjeda u Iranu - 4 Vlasti privele 18 novinara, reagirali i Reporteri bez granica: Odvode ih noću iz njihovih domova

"Mama i tata su mi u Iranu i ne znam jesu li dobro. Sestra mi ima 18 godina, nju su isto zatvorili zbog kose - ne mogu se fokusirati, ne mogu raditi", rekla je Samaneh Fatemeh Riehani. "Za slobodu Iranu! Zašto ubijaju naše žene, zašto ubijaju mlade žene?", rekao je Omid Noghandoost.

Prosvjedi se u Iranu održavaju svaku večer od 16. rujna, kada je 22-godišnja Mahsa Amini umrla u bolnici tri dana pošto je u Teheranu uhićena zbog nepoštovanja strogih pravila odijevanja po kojima žene u Islamskoj Republici Iranu u javnosti moraju pokrivati glavu.

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju