Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Održan pogreb Piergiorgia Welbyja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotine ljudi okupile su se na rimskom trgu kako bi nazočile laičkom pogrebu Talijana Piergiorgia Welbyja kojem je uskraćen katolički obred jer je zatražio da umre.

Nazočni su na račun Katoličke crkve uzvikivali 'sramota', a na sprovodu je govorila Welbyjeva supruga Mina koja se obratila izravno mužu: 'Svi smo tu, vidiš li kakav uspjeh, prošla me je i tuga'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Talijanski liječnik oslobođen optužbi za eutanaziju Slika nije dostupna Tražio smrt i doktor mu je pomogao

Sprovod je održan na rimskom Trgu San Giovanni Bosco u četvrti Tuscolano, ispred zatvorenih vrata crkve u kojoj je njegova obitelj htjela da se održi religijski obred. No, Rimski vikarijat odbio je religijsku ceremoniju, jer želja za smrću koju je s odlučnošću iskazivao Welby (60) bila je za Crkvu dovoljan razlog da ne dopusti vjerski pokop.

Takva odluka Crkve 'ranila' je Welbyjevu udovicu i pokrenula raspravu i unutar katoličkog svijeta.

Mnogi katolici osuđuju odluku Crkve koja smatra kao je njegova smrt izazvana eutanazijom. 'Piergiorgiu Welbyju se ne može dopustiti vjerski obred sprovoda, jer za razliku od samoubilačkih slučajeva za koje se pretpostavlja nedostatak uvjeta punog upozorenja i odobrenja, njegova namjera je bila poznata, zbog javnog priznanja', stoji u obrazloženju Rimskog vikarijata.

Rimsko tužiteljstvo pokrenulo je istragu o Welbyjevoj smrti, a saslušan je i Mario Riccio, anesteziolog koji je isključio respirator pacijentu i na taj mu način pomogao da umre.

Ako se utvrdi kako je riječ o eutanaziji, onda bi Riccio mogao dobiti i do 15 godina zatvora. Obdukcija je navodno utvrdila kako je Welby umro jer je prestala raditi srčana klijetka.

Na pozornici na rimskom trgu Welbyjev lijes je bio pokriven vijencima. Među okupljenima su bili i rimski gradonačelnik Walter Veltroni, zatim Marco Cappata europarlamentarc Radikalne stranke i predsjednik udruge 'Luca Coscioni' koja se zauzima za ozakonjenje eutanazije, te ministrica za europsku politiku Emma Bonino.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene