Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Održan masovni protest protiv rata u Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci tisuća Amerikanaca iz svih krajeva zemlje su na prosvjednom skupu i mimohodu u Washingtonu zatražili povlačenje američkih snaga iz Iraka, u trenutku kada predsjednik Bush upućuje dodatnih 21.000 vojnika u Irak.

"Vratite postrojbe kući!", "Opoziv za Busha i Cheneya!", uzvikivali su prosvjednici na skupu na Nacionalnoj promenadi u središtu Washingtona i na mimohodu oko zgrade Kongresa na obližnjem Capitol
Hillu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Glas građana Diže li vam politika tlak? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici

Predstavnici organizatora, koalicije civilnih udruga "Ujedinjeni za Mir i Pravdu", procijenili su kako je na skupu bilo oko pola milijuna prosvjednika, no njihov je broj bio bitno manji, prema policiji ispod 100 tisuća, ali dovoljan da ispuni avenije i ulice oko Capitol Hilla.

"Šutnja više nije opcija", poručila je s govornice prosvjednog skupa Jane Fonda, poznata po svom antiratnom angažmanu u vrijeme rata u Vijetnamu 70-ih.

"Nisam govorila na antiratnom skupu 34 godine. Žalosti me što i dalje moramo ovo raditi, da nismo naučili lekciju iz Vijetnamskog rata", rekla ja Fonda, ističući važnost činjenice da su se prosvjedu priključile i obitelji vojnika u Iraku, za što im je kod Vijetnama trebalo šest godina.

Uz Fondu, podstrek prosvjedima s govornice su dali i glumica Susan Sarandon, glumci Tim Robbins i Sean Penn te nekoliko kongresnika.

"Ono što trebamo je hrabrost i uvjerenost, i trebamo ljude koji
predstavljaju glas američkog naroda, jasan glas koji se čuo prošloga studenoga (kongresni izbori), glas koji kaže: 'Mi smo završili s tim ratom'", kazao je pred okupljenima Robbins. "Naš sugrađanin Amerikanac umire dok mi danas ovdje stojimo", dodao je Penn.

Među natpisima na transparentima koje su prosvjednici nosili dominirali su oni koje su pripremili organizatori, no bilo je i na tisuće originalnih, osobnih, izraza nezadovoljstva s ratom, u čiju se opravdanost duboko dvoji.

"Zaustavite rat, odmah!", "Opoziv za Busha zbog ratnih zločina!", "Okončajte rat!", "Oduprite se Bushu", "Bush je lagao, tisuće su umrle", bili su najčešći natpisi na transparentima.

"Više ni jedan dolar. Više ni jedna smrt!", jedan je od čestih
transparenta koji je pozivao Kongres da obustavi financiranje
pojačanja za Irak.

Na jednom od inventivnijih transparenata, Bush i Cheney voze se u terencu Hummer iznad kojeg piše "Koliko života po galonu?", na registarskim pločicama "Volim Holiburton", tvrtku blisku Cheneyu koja je angažirana u obnovi Iraka.

Najveću je pozornost privlačila skupina prosvjednika obučena u narančaste kombinezone s crnim kapuljačama na glavama, poput zatočenika u Guantanamu na Kubi, koji su tražili ukidanje zatočenja bez suđenja i povratak važenja Habeus Corpus Acta, jednog od temelja angloameričkog običajnog prava.

Na prosvjedima su sudjelovali i članovi obitelji vojnika u Iraku,
okupljeni u udrugu "Vojničke obitelji govore" koja ih broji više do 3.000.

"Ovo je prvi veliki antiratni mimohod u više od godinu dana, ako želimo rezultate ovo bi trebali raditi svakoga mjeseca, to je jedini način da pritisnemo Kongres da učini ono što treba, inače neće dobiti naše glasove 2008.", kazao je jedna od prosvjednika, Daniel Christacos (22) iz Virginije.

Bonnia Nash (57), koja je došla na prosvjed iz Miamija na Floridi, smatra da je "Bush stvorio građanski rat i kaos, i da je odgovoran za smrt tisuća američkih vojnika i tisuća i tisuća Iračana". Dodala je kako se nada da će prosvjed utjecati na demokratski Kongres, ali ne i
na Busha koji tvrdoglavo ostaje uz svoju politiku.

Ellsworth (75) i Ann (73) Briggs iz Marylanda izrazili su uvjerenje da će prosvjed djelovati na demokrate u Kongresu da pokažu više hrabrosti u suprotstavljanju proratnoj politici administracije. "Oni su zbog toga izabrani u Kongres, Bush nikada neće promjeniti mišljenje", kazali su.

Prosvedi pred Kongresom u Washingtonu protekli su bez incidenata uz prisustvo brojnih policijskih snaga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene