Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odobrena eutanazija za ženu koja vegetira već 16 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski građanski sudu Milanu odobrio je u srijedu eutanaziju za Eluanu Englaro koja se već 16 godina nalazi u vegetativnom stanju nakon prometne nesreće.

Otac djevojke, Beppino Englaro, od 1999. godine traži po sudovima da se Eluani prekine prisilna liječnička terapija te je sada, nakon odluke suda, izjavio kako je njegova kčerka umrla 1992. godine, kada je doživjela tešku prometnu nesreću. 

Pročitajte i ovo Milenko Bilić - 2 Nezadovoljni pregovorima Svinjogojci: "Razočarani smo, nadali smo se da će pobijediti zdrav razum, vidjet ćemo koji su daljnji koraci" Traktori - 1 Nezadovoljni mjerama Vlade Svinjogojci najavili blokadu prometnica diljem Hrvatske: "Da iduća godina nije izborna, vjerujte mi da bi ovo sve bilo poklano"

Vatikan je odmah reagirao i osudio odluku suda. 

- Život treba štititi u svakom trenutku, obznanio je Vatikan. 

Suci u Milanu su obraložili odluku kako je "neizbježivo autorizirati prekid liječničkog tretmana, umjetnog prehranjivanja Eluane Englaro koja je već tako dugo godina u vegetativnom stanju". 

Odlukom se, zapravo, daje pravo njezinu ocu da odluči prekid terapije. Prije takve odluke posebno je provjereno bi li od njezine smrti njezin otac mogao imati koristi. 

Kako ni toga nije bilo, suci su donijeli odluku da njezin otac, koji je i njezin tutor, može u dogovoru s liječnicima donijeti odluku o prekidu tretmana za održavanje Eluane na umjetnom životu. 

To je talijanski slučaj sličan onome Terry Schiavo u SAD-u, koji je uzbudio svijet 2005. godine kada joj je isključen aparat koji ju je držao umjetno na životu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene