Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šezdeset posto Švicaraca izjasnilo se za zabranu 'zlatnih padobrana' (visokih otpremnina) njihovim šefovima na referendumu protiv 'pretjeranih naknada', nazvanom inicijativa Minder po imenu poslovnog čovjeka koji je bio njezin pokretač, prema prvim podacima instituta za ispitivanje javnog mnijenja gfs.bern.


Prema prvim rezultatima u kantonu Ženeve, gdje su stanovnici završili izjašnjavanje u 12 sati po mjesnom vremenu, 67,7 glasača je reklo 'da' toj inicijativi. U kantonu Zuericha prema za sada dostupnim podacima blizu 70 posto je zaokružilo 'da', kao što je učinilo i 67 i 70 posto u kantonima Vaud i Fribourg.

Vezani članci Švicarski farmer Armin Capaul, koji je pokrenuo referendumsku inicijativu za očuvanje kravljih rogova (Foto: AFP) Izgubljena borba za "dostojanstvo stočnih životinja": Švicarci odbacili referendum za očuvanje kravljih rogova Armin Capaul sa svojim kravama (Foto: AFP) Švicarci u nedjelju izlaze na referendum o očuvanju - kravljih rogova

>> Evo što smo sve plaćali menadžerima!

Na švicarskoj televiziji RTS je Thomas Minder, šef tvrtke i senator Demokratske unije centra (UDC), rekao da nije iznenađen. 'Narod je odlučio uputiti jasan znak upravnim vijećima, vladi i parlamentu', dodao je.

U upravnom vijeću samo godinu dana, premije zabranjene

Trajanje mandata članova upravnog vijeća bit će skraćeno na godinu dana a neki oblici naknada, kao pretjerane otpremnine - kolokvijalno zvane 'zlatni padobrani', ili premije za kupovinu poduzeća, bit će zabranjene.

Nagrade upravnog vijeća i uprave će obvezno morati odobriti skupština dioničara. Konkretno, dioničari će svake godine na skupštini izglasati iznos naknada koji će biti na raspolaganju članovima upravnog vijeća i upravi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook