Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski parlament je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu prihvatio direktivu koja će omogućiti zamrzavanje i zapljenu imovine diljem EU-a stečene kaznenim djelom.


Zakon je dio šire strategije EU-a za borbu protiv kriminala i korupcije. Danas je manje od jedan posto zarade od kaznenih djkela poput prodaje droge, krivotvorenja, trgovine ljudima, šverca oružja zamrznut ili konfisciran.

Vezani članci Aleksandar Šapić, Beograd Traži se ostavka gradonačelnika Beograda: Nije prijavio vilu u Trstu vrijednu 820.000 eura Ilustracija Ima li u Hrvatskoj više ubojstava i provala ili korupcije? Veliko policijsko izvješće donosi zanimljive detalje

Ruža Tomašić 'opalila' po Europskom parlamentu: 'Godina dana je bila sasvim dovoljna!'

'Naš prioritet mora biti slijediti trag novca preko granice i zaplijeniti zaradu kriminalaca. Tek tada se možemo nadati smanjenju teških zločina. Slati zločince u zatvor, a ostaviti prljavi novac da cirkulira nije prihvaljivo', rekla je parlamentarna izvijestiteljica, rumunjska zastupnica Monica Macovei.

Prema direktivi, države članice moći će konfiscirati imovinu kriminalaca nakon konačne presude. Zapljena će biti moguća i u slučajevima kada optužena ili osuđena osoba pobjegne, kada se vodi postupak u odsutnosti.

Kaos u parlamentu: Zbog neslaganja izvukli suzavac i nož!

Također je predviđena i konfiskacija imovine od treće strane, u slučajevima kada je ta treća strana znala ili trebala znati da je svrha transfera bila izbjeći zapljenu.

Zemljama članicama ostavljena je mogućnost da zapljenjenu imovinu koriste za javne ili socijalne svrhe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju