Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trgovinski rat dobio nove dimenzije

Odlazak Harleyja mogao bi biti tek početak egzodusa s američkog tla

Harley Davidson (Foto: AFP)
Harley Davidson (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Harley Davidson (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Jačanje trgovinskih tenzija između SAD-a i ostalih vodećih svjetskih gospodarstava dovelo je do oštrog pada dionica na Wall Streetu. Dodatni udarac američkoj ekonomiji najava je kompanije Harley Davidson o preseljenju proizvodnje u inozemstvo kako bi izbjegli europske carine i gubitak od sto milijuna dolara na godinu. Predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio im je na internetu.

Legendarni motocikl u čijoj je popularizaciji pomogla i američka policija odlazi u emigraciju. ''Naša prva reakcija bila je kalkulacija. I nismo dobili dobre rezultate. Izračunali smo da bi prosječna cijena motocikla narasla više od dvije tisuće dolara, a to tržište ne bi toleriralo'', kazao je Attila Dobai, direktor Harley Davidsona u Budimpešti.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

A američki predsjednik neće tolerirati seljenje proizvodnje u inozemstvo. Kultnog je proizvođača i ranije prozvao zbog podizanja bijele zastavice. Sad je još oštriji.

''Harley Davidson nikad ne bi smio biti sastavljan u nekoj drugoj zemlji, nikad! Njihovi zaposlenici i kupci već su vrlo ljutiti. Presele li se, samo gledajte, bit će to početak kraja - predali su se, odustali su. Njihov će sjaj nestati i bit će oporezivani kao nikad dosad!'' objavio je Donald Trump na Twitteru.

Kompanija je u priopćenju objasnila kako su zbog održivosti poslovanja primorani na ovaj potez. Trump je i dalje uvjeren da se radi o izgovoru te kako će njegova trgovinska strategija uspjeti.

''Predsjednikove trgovinske i ekonomske politike uvelike pridonose američkoj ekonomiji. To uključuje i stvaranje više od 300 tisuća radnih mjesta. Nezaposlenost je najniža od 2000. Europska unija pokušava kazniti američke radnike nepravednim i diskriminirajućim pravilima. Predsjednik će nastaviti raditi na otvorenoj, pravednoj i recipročnoj trgovini i nada se da će nam se EU u tom pridružiti'', rekla je Sarah Huckabee, glasnogovornica Bijele kuće.

EU ima potpuno drugačiju priču, poručuje da je SAD znao da će se suočiti s posljedicama uvede li carine na uvoz europskog čelika i aluminija.

''Morate očekivati posljedice ako ne poštujete međunarodno pravo, pravila u čijem su stvaranju sudjelovale i EU i SAD. Očekivano je je da će kompanije, male tvrtke i potrošači reagirati stvaranjem pritiska na administraciju jer im je jasno da to šteti američkoj ekonomiji'', kaže Cecilia Malmstrom, europska povjerenica za trgovinu.

Odlazak Harleyja mogao bi biti tek početak egzodusa s američkog tla. Od malih start-upova, do globalnih proizvođača - brojni pokušavaju spasiti što se spasiti da.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene