Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eksperiment trajao 11 mjeseci

VIDEO Djevojčice oduševile znanstvenike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Google znanstvenom sajmu na kojemu je sudjelovalo preko tisuće učenika pobijedile su vrijedne djevojke s odličnim projektom koji bi mogao pomoći u smanjenju gladi u svijetu.

Emer Hickey (16), Ciara Judge (16) i Sophie Healy-Thow (17), vlasnice projekta "Borba protiv globalne krize hrane" iz Irske, pobijedile su na Google znanstvenom sajmu i tako osvojile školarinu od 50,000 dolara. Imaju dokaz kojim bi mogle smanjiti broj gladnih u svijetu, a odgovor leži u prirodnoj bakteriji.

Pročitajte i ovo Ilustracija panika u SAD-u Još jedna osoba umrla zbog kapi za oči, žena koja je izgubila oko tvrdi: "Ovo je razlog" Ilustracija Mučnina, grčevi, groznica... Jedan zalogaj može biti smrtonosan: Četiri važne stvari koje trebate zapamtiti o trovanju hranom

Djevojkama je svrha bila doznati može li se dodatkom prirodne bakterije određenog soja, ovisno o vremenu, postići sporije truljenje hrane, odnosno hoće li usjevi biti produktivniji zbog kojih bi se povećao prinos hrane.

"Puno sjemena isturne u tlu prije nego što uopće počne rasti", objašnjava Emer, jedna od vlasnica projekta. Ona i njezin tim testirale su taj soj bakterija koji bi trebao smanjiti trulež i na kraju dovesti do veće proizvodnje suhe hrane. Primjetile su da kada je sjeme tretirano s bakterijom da se klijalost povećala za 50 posto što je rezultiralo povećanjem od 74 posto suhe hrane.

Djevojke su zajedno provele više od 11 mjeseci i testirale su više od 10,000 različitog sjemena.

Cilj sajma je dati mladim i ambicioznim učenicima i studentima priliku da naprave eksperiment, odnosno projekt koji bi po mogućnosti mogao promjentiti svijet. Na ovogodišnjem "online" natjecanju sudjelovalo ih je na tisuće iz cijeloga svijeta. Nakon što je određeni broj timova prošao u zadnji krug, predstavljali su svoj projekt ispred sudaca i stotine drugih studenata. Glavna nagrada je školarina koju daruje Google u iznosu od 50,000 dolara, prenosi Mashable.

Besplatan smještaj i hrana: Oni rade i ŽIVE u Googleu!

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene