Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Španjolski premijer Jose Rodriguez Zapatero, reagirao je na Papine izjave o 'agresivnom' antiklerikalizmu, te upozorio kako je Španjolska laička država koja svima jamči slobode.


Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapatero se poziva na Ustav iz 1978. godine, te kaže kako je upravo taj Ustav učinio Španjolsku 'laičkom državom koja prepoznaje težinu katoličke crkve, ali jamči slobodu svima', navodi se u vladinom priopćenju, koje je objavljeno nakon susreta s Papom jučer u Barceloni.

>> Papa osudio istospolne brakove i pobačaj

Vezani članci Irski parlament legalizirao pobačaj (Foto: AFP) U Sjevernoj Irskoj od ponoći legalni pobačaj i istospolni brakovi: ''Laknulo mi je što više nitko ne mora prolaziti isto što i ja'' Crkva u Pelhamu (Foto: Google Maps) Pucnjava u crkvi u New Hampshireu: Ozlijeđeno četvero ljudi, napadač je uhićen

Da podsjetimo, Papa je u Barceloni bio kako bi predvodio prvo bogoslužje održano u velebnoj Sagradi Familiji, remek djelu Antonia Gaudija.

Inače, Papa je u subotu vrlo oštrim riječima osudio na opasnost od antiklerikalizma u Španjolskoj, te je podsjetio na tridesete godine i krvavi građanski rat. Inače, Španjolska je poznata kao možda i 'najkatoličkija' zemlja Europe, međutim, utjecaj katoličke crkve je zadnjih godina u opadanju, te se danas, samo 73 posto Španjolaca smatra katolicima. Tek prije osam godina taj postotak bio veći za skoro 10 posto.

Također, jučer je Papa u Barceloni iznova ponovio svoju osudu istospolnih brakova i pobačaja, dvije teme koje su oduvijek bile prijepor između španjolske Crkve, te socijalističke vlade.

Inače, Papino pozivanje na građanski rat, te tridesete godine, nije bilo pozitivno popraćeno od strane medija, te je nekoliko dnevnika izrazilo veliko nezadovoljstvo tim Papinim činom. Poznato je da su Španjolci izrazito osjetljivi na građanski rat i Francovu vladavinu koja je iz njega proizašla, te će se još godinama vagati utjecaj i povijesne činjenice, ali krvavi rat tih razmjera, zasigurno nije omiljena tema za razgovor uz kavu na Madridskoj špici. (Hina)