Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svečano ustoličenje poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja, prvotno planirano za 25. travnja, odgođeno je za jesen, objavila je informativna služba SPC-a.


Ustoličenje je odgođeno odlukom Svetog arhijerejskog sinoda SPC-a, pri čemu novi nadnevak održavanja svečanosti još nije određen, a javnost će, kako se navodi, o tome biti pravodobno obaviještena.

Vezani članci Slika nije dostupna EKSKLUZIVNO Prvi intervju patrijarha Irineja: 'Komunizam i ateizam ostavili su dugoročne posljedice' Slika nije dostupna Beograd: Irinej ustoličen za patrijarha SPC-a

'Razlog odgode je kratkoća raspoloživa vremena za primjerenu organizacijsku i logističku pripremu toga važnog duhovnog događaja te potreba da se visoki gosti, domaći i iz svijeta, mogu odazvati, a ne da, zbog kratka roka, to ne mogu učiniti', stoji u objašnjenju.

Novoizabrani poglavar SPC-a, episkop niški Irinej, 23. siječnja je u Beogradu ustoličen za patrijarha, zamijenivši na tom mjestu, kao 45. poglavar SPC-a, patrijarha Pavla koji je preminuo u studenom 2009.

Dan nakon njegova izbora u Beogradu je održano službeno ustoličenje kako bi patrijarh Irinej mogao preuzeo dužnost, a svečanost ustoličenja trebala bi biti održana u samostanu Pećke patrijaršije na Kosovu. (Hina)