Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što uoče simptome raka dojke, mnoge žene ne odlaze na pregled jer se boje onoga što bi mogle saznati. Međutim, što se bolest kasnije dijagnosticira manje su šanse da će liječenje biti uspješno.


Tisuće žena riskiraju svoje živote kada, nakon što uoče simptome raka, više od mjesec dana odgađaju odlazak liječniku.

Vezani članci Slika nije dostupna Mislio da je 'trudan', a ispostavilo se da ima rak testisa! Slika nije dostupna Veliko istraživanje pokazalo - mamografija beskorisna?!

Jedna od pet žena kojoj je dijagnosticirana bolest odgađala je odlazak liječniku najmanje četiri tjedna i tako dala raku vrijeme da se proširi, te potencijalno smanjila šanse za preživljavanje.

Jedna od 20 žena odgađala je odlazak doktoru više od šest mjeseci, pokazalo je istraživanje.

Neke žene rekle su da su se bojale onoga što bi mogle doznati, dok su se druge bojale da će se na njih gledati kao na smetnju.

Varga: Hrvatska je po pojavnosti karcinoma daleko iznad prosjeka Europske unije

Žene u pedesetima i šezdesetima bile su među najgorima jer su pogrešno pretpostavljale da nisu u opasnosti nakon što su prošle kroz menopauzu.

Velika Britanija u kojoj je istraživanje provedeno ima jednu od najgorih stopa preživljavanja raka u Europi, a razlog je prekasno otkrivanje bolesti. Stručnjaci krive nevoljkost bolesnika da potraže pomoć i nisku stopu otkrivanja raka od strane liječnika opće prakse.

A što se prije rak dijagnosticira, veća je vjerojatnost da će tretman biti učinkovit. Simptomi na koje trepate paziti su kvržica na dojci ili ispod pazuha, promjena u veličini ili obliku dojke ili bradavice, rupice ili neravnine na koži te osip na ili oko bradavice.

Srbija na drugom mjestu u Europi po broju žena umrlih od raka dojke

Liječnici se slažu da je zabrinjavajuća činjenica koliko žene čekaju za odlazak na pregled. Bitno je da se ne ustručavate otići kod doktora ako uočite sumnjivu pojavu na vašim grudima, jer odgađanjem pregleda potencijalno riskirate vlastiti život.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook