Američki državni tajnik Mike Pompeo (Foto: AFP)
Američki državni tajnik Mike Pompeo (Foto: AFP) Foto: Afp

Predsjednici triju odbora Zastupničkog doma optužili su u utorak američkog državnog tajnika Mikea Pompea za zastrašivanje svjedoka, a što je protuzakonito i "dokaz je ometanja" procesa.


Mike Pompeo je ranije u utorak oštro optužio demokrate za maltretiranje i zastrašivanje zbog pokušaja Zastupničkog doma da u sklopu istrage u svrhu opoziva predsjednika Donalda Trumpa pribavi iskaze petero sadašnjih i bivših dužnosnika State Departmenta.

Vezani članci Vatrogasno vozilo Vatrogasci imaju važno upozorenje za građane prije blagdanskog slavlja Željko Reiner i Gordan Jandroković Zastupnici iz Sabora odlaze na zimske praznike koji će trajati preko mjesec dana

Zastupnički dom, u kojem većinu drže demokrati, želi utvrditi da je Trump od Ukrajine tražio da istraži njegova političkog suparnika, mogućeg demokratskog kandidata za predsjednika Joea Bidena.

Zastupnici Eliot Engel, Adam Schiff i Elijah Cummings, koji predsjedaju odborima za vanjske, odnosno obavještajne poslove te odborom za reforme i nadzor reagirali su na Pompeovu izjavu.

Pompeo će biti "svjedok" u istrazi u svrhu opoziva ako se pokažu istinitima navodi da je u srpnju bio prisutan kada je Trump razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

“Bilo koji pokušaj zastrašivanja svjedoka ili sprečavanja da govore pred Kongresom - uključivo zaposlenike State Departmenta — nelegalno je i bit će dokaz opstruiranja istrage u svrhu opoziva", navodi se u njihovoj izjavi.

Bilo koji takav pokušaj ometanja poduprijet će tužbu zviždača koja je i potaknula istragu u svrhu opoziva, naveli su.

Dodali su da će odbori Zastupničkog doma zaštiti svjedoke od uznemiravanja i zastrašivanja te da očekuju punu suradnju svjedoka i State Departmenta.

Petero dužnosnika će svoje iskaze dati ovaj i sljedeći tjedan o slučaju za koji demokrati tvrde da opravdava pokretanje postupka opoziva predsjednika. (Hina)