Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strava i bijeg od smrti

Odbila udaju pa joj ubio tetu i pobio susjede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žena iz Somalije pobjegla je u Jemen, kako bi izbjegla smrt jer nije pristala na brak. Militant joj je pobio obitelj i susjede.

Ona navodi da je s tetkom živjela u pokrajini Afguji, u donjem regionu Shabel, kada je jedan od vojnih lidera islamista upao u kuću, jer je želio natjerati je na brak. Aminu Ahmed je pokušala zaštititi teta, ali joj je 'gospodar rata' ispalio hitac u glavu. Nesretna djevojka pobjegla je kod susjeda, ali ju je militant i tamo pratio te i njih sve pobio, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Imran Khan stroga kazna Bivši pakistanski premijer i njegova supruga osuđeni zbog protuzakonitog braka Ilustracija Državni zavod za statistiku Demografski slom Hrvatske - rođeno najmanje djece u povijesti: Ipak, ima jedna svijetla točka

>> Somalija: Dvojica ubijena zbog gledanja nogometa

Amina Ahmed je ipak nekako uspjela prijeći opasan put preko Adenskog zaljeva do Jemena, gdje je ispričala malo poznate istine o događajima u Somaliji. Neimenovani član humanitarne agencije, koji radi s novopristiglim somalijskim izbjeglicama u Jemenu, rekao je da su ove godine više puta čuli da se govori o prisilnim brakovima i silovanjima.

Svjedoci ne žele da se za njih zna

Humanitarni radnik je, poput ostalih koji svjedoče o djelima pripadnika islamističke radikalne grupe 'Al Šahab' i drugih, izrazio želju da ostane anoniman, jer strahuje za svoju obitelj u Somaliji. Direktor humanitarne agencije isto tako je htio da ime njihove organizacije ne bude objavljeno, zbog strahovanja od napada na njihove radnike.

'Žene u Somaliji ne mogu kretati ili sjediti izvan kuće. Ne mogu čak šetati sa svojim bratom. Neudata djevojka prisiljava se na brak, a ukoliko odbije, militanti je proglašavaju nemuslimankom. Prema našim izvještajima, u slučaju da djevojka odbije brak, odsijecaju joj glavu i šalju je njezinom ocu,' rekao je navedeni humanitarni radnik.

Samo ove godine 200 tisuća ljudi pobjeglo iz somalije

Prema njegovim riječima, mnogi roditelji svoju žensku djecu šalju kod rodbine i prijatelja kako bi izbjegli sličnu sudbinu. Za one koji to mogu priuštiti, bijeg je jedini spas. Prema pretpostavkama Ureda visokog predstavnika UN za izbjeglice, samo od početka ove godine iz Somalije je pobjeglo 200.000 ljudi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene