Obavijesti Video Pretražite Navigacija
434.425 Hrvata, 176.666 Srba

Od Srba u SAD-u brojniji i Hrvati i JUGOSLAVENI

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U SAD-u živi dvostruko više Hrvata nego Srba, a od naroda s balkanskog prostora od Srba su u SAD-u brojniji i Albanci, Slovenci te stanovnici koji se izjašnjavaju kao - Jugoslaveni, objavio je u ponedjeljak beogradski portal Telegraf.rs.

Po službenim statističkim podacima popisa stanovništva, u SAD-u živi duplo više Hrvata nego Srba, jer je hrvatske korijene istaknulo 434.425 građana Amerike, dok se 176.666 stanovnika izjasnilo da su srpskog podrijetla.

Pročitajte i ovo Policija u Dublinu - 1 Drugi napadnuti se vraća Za obitelj mladića ubijenog u Dublinu pokrenuli humanitarnu akciju, odaziv je velik Talijansko stanovništvo stari Podaci iz susjedstva Problem na hrvatskom pragu: Najmanji broj novorođene djece u posljednje 162 godine

Zanimljivo je, navodi ovaj portal, da se Jugoslavenima osjeća 325.451 državljanin SAD, a da se za njihovo podrijetlo zna da je srpsko, hrvatsko ili su im korjeni nekog od svih ostalih naroda i narodnosti bivše SFRJ.

Podatak o tome koliko je točno Hrvata ili Srba među onima koji su se izjasnili kao Jugoslaveni nema, navodi Telegraf naglašavajući kao zanimljiv podatak da Slovenaca i Albanaca ima više nego Srba. Točno 179.806 stanovnika s one strane Atlantika podrijetlom je iz Slovenije, a njih 182.423 iz Albanije. To praktički znači da je Albanaca za 5.757 više nego Srba, dok su Slovenci brojniji za 3.140, navodi portal.

Kad će Hrvati u Ameriku bez vize?

"Hrvata ima više i u Argentini i u nizu drugih zemalja emigriranja. Hrvati su bili mnogo skloniji napuštanju svoje zemlje. Srbija je pred Prvi svjetski rat, uz Ameriku, bila jedna od rijetkih zemalja u koju su se ljudi useljavali - Srbi iz Hrvatske, Bosne, Crne Gore...", komentira za Telegraf.rs ekonomist Miroslav Zdravković.

Njegovo je stajalište da ovi podaci "ne čude jer su odraz i službene politike SAD prema Srbima".

"Domaćoj javnosti se plasiraju priče o milijunima Srba u Americi, a dijaspore Albanaca i Hrvata su brojnije i mnogo organiziranije, one znaju odrediti interese svojih država i naroda u drugim zemljama, za razliku od Srba. Da je točno da smo mi (Srbi) brojniji i organiziraniji - nikad ne bi bila stvorena tako negativna slika o Srbima, ne bi teroristi u filmovima imali ime Dragan ili neka slična imena”, prokomentirao je Zdravković.

Portal telegraf.rs navodi i da je u Americi najviše onih koji se nisu izjasnili o podrijetlu (116 milijuna), a slijede Nijemci (oko 50 milijuna) i Irci (37 milijuna), zatim Englezi (28 milijuna) i Talijani s 18 milijuna.

U SAD živi ukupno oko 307 milijuna stanovnika, od kojih se 19 milijuna na popisu izjasnilo da su Amerikanci. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

,

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene