Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASA nudi novu uslugu

Od sada svatko može vidjeti svemirsku postaju iz svog dvorišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na 12. godišnjicu kontinuiranog života i rada posada na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), američka svemirska agencija NASA ponudila je novu uslugu ljudima koji žele vidjeti orbitalni laboratorij kad im prolazi iznad glava, prenose američki mediji.

NASA će u okviru programa 'Spot the Station' poslati e-mail ili SMS poruku onima koji se prijave za uslugu, nekoliko sati prije nego što će se moći vidjeti svemirsku postaju.

'Stvarno je izvanredno vidjeti iznad glave let svemirske stanice i shvatiti da su ljudi izgradili orbitalni kompleks koji može gotovo svatko uočiti sa Zemlje ako pogleda gore u pravom trenutku', rekao je William Gerstenmaier, pomoćnik upravitelja NASA-e za istraživanja i operacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DOJAVA IZ PRVE RUKE POPODNE POGLEDAJTE U NEBO Iznad Hrvatske preletjet će čudo moderne tehnologije Slika nije dostupna Godina dana u svemiru Astronaut Scott Kelly se vratio na Zemlju, doznajte zašto je baš on važan za NASA-u

>> Na ISS stigla tri nova člana posade i ribe

'Mi na svemirskoj stanici ostvarujemo znanost koja pomaže da se poboljša život na Zemlji i utire put za buduće istraživanje dubokog svemira', kazao je. Kada je svemirska stanica vidljiva - obično u zoru i sumrak - to je najsvjetliji objekt na noćnom nebu, osim Mjeseca. U vedroj noći, stanica je vidljiva kao brzo pomična točka svjetlosti, slična po veličini i sjaju planetu Veneri.

Korisnici programa 'Spot the Station' imat će mogućnost da prime obavijest o jutarnjem ili večernjem viđenju ISS-a, kao i o oba ta viđenja. Putanja ISS-a prolazi iznad 90 posto svjetske populacije. Usluga je dizajnirana tako da obavještava korisnike samo o prolazima koji su dovoljno visoko na nebu da se lako mogu vidjeti iznad drveća, zgrada i drugih objekata na horizontu.

NASA-in svemirski centar Johnson izračunavat će informacije o viđenju nekoliko puta tjedno za više od 4.600 lokacija diljem svijeta, koje su sve dostupne na programu 'Spot the Station'. U petak 2. studenoga, obilježeno je 12 godina kontinuiranog ljudskog boravka na svemirskoj postaji. Za prijavu u program 'Spot the Station' treba posjetiti mrežnu stranicu http://spotthestation.nasa.gov (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene