Na današnji je dan američka vojska na japanski grad Hirošimu 1945. godine izvela prvi nuklearni napad. Nekoliko dana kasnije atomska je bomba bačena i na Nagasaki.


Prošlo je 68 godina od prvog atomskog napada na Japan na kraju Drugoga svjetskog rata. U napadu na Hirošimu poginulo je više od 70 od ukupno 350 tisuća stanovnika, a do prosinca 1945. umrlo ih je više od 140 tisuća.

>> Na aerodromu u Miamiju pronađen osiromašeni uran

Vezani članci Japan obilježio 74. obljetnicu nuklearnog napada na Hirošimu (Foto: AFP) - 1 Tragedija koja je odnijela više od 140.000 života: Japan obilježio godišnjicu nuklearnog napada na Hirošimu Slika nije dostupna Prije 68 godina Nagasaki je razorila atomska bomba

Tri dana poslije Hirošime napadnut je i Nagasaki u kojem je do prosinca te godine umrlo 70 tisuća ljudi. Atomski napadi prisilili su Japan na kapitulaciju.

Prema informacijama ICAN-a, međunarodne organizacije koja se zalaže za odustajanje od nuklearnog naoružanja, diljem svijeta trenutno ima više od 17.000 nuklearnih bojevih glava. U SAD-u i Rusiji njih oko 2.000 je spremno za lansiranje unutar nekoliko minuta.

Većina današnjih atomskih bombi nekoliko su puta razornije od onih koje su opustošile Hirošimu i Nagasaki.

Uz SAD i Rusiju, nuklearno naoružanje posjeduju i Velika Britanija, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael te Sjeverna Koreja. Također, dobar dio međunarodne zajednice vjeruje kako Iran pokušava proizvesti nuklearnu bombu. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook