Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči susreta s Trumpom

Od "ku*****h sinova" do "najboljih prijatelja": Kontroverzni predsjednik promijenio ploču

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osebujni i beskrupulozni filipinski predsjednik Rodrigo Duterte, poznat kao političar bez dlake na jeziku prema bilo kome pa tako i Trmpu i SAD-u, postao je odjednom manji od makova zrna kad je u pitanju SAD. Povod? Skori susret s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom lice u lice.

Amerika je najbolji prijatelj Filipina, najnovija je izjava kontroverznog filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea, koja je u izrazitom kontrastu s njegovim prijašnjim izjavama vezanim za SAD i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

No, kako Trump u srijedu navečer stiže na svečanu večeru šefova država u sklopu summita zemalja APEC-a, u Da Nangu u Vijetnamu, očekuje se i susret "oči u oči" s Duterteom. Ususret tom događaju filipinski predsjednik prilagodio je retoriku.

"Mi smo i dalje najbolji prijatelji s Amerikom", poručio je Duterte u govoru pred filipinskim marincima, prenosi RT.

Podsjetimo što je još ne tako davno, govorio o SAD-u i Trumpu.

"Vaš veleposlanik je gay ku**** sin"

U kolovozu 2016. godine Duterte je bivšeg američkog veleposlanika na Filipinima, Philipa Goldberga, optužio za miješanje u izbore i nazvao ga "gay ku****** sinom".

Duterte je izrekao taj komentar prisjećajući se razgovora s bivšim američkim tajnikom Johnom Kerryjem, kojem je rekao za svoju svađu s Goldbergom.

"Ku**** sine, proklet ću te"

U rujnu 2016. godine na red je došao i bivši američki predsjednik Barack Obama, zbog kritiziranja Duterteove kampanje obračuna s ovisnicima o narkoticima.

"Pokaži poštovanje. Ne razbacuj se pitanjima i komentarima. Ku**** sine, proklet ću te na tom forumu", rekao je tad Duterte.

Kasnije je pojasnio da je to poručio novinarima koji nisu pokazali poštovanje tijekom njegovog govora.

"Nisam ja američka lutka"

Opet u rujnu 2016. godine Duterte ima novu, kontroverznu izjavu usmjerenu prema Obami. "Nisam ja američka lutka. Predsjednik sam suverene zemlje i ne odgovaram nikome osim filipinskom narodu", poručio je.

"On je netrpeljiv, ja nisam"

Na red je došao i Donald Trump, o kojem je Duterte svoje mišljenje izrazio ususret američkim predsjedničkim izborima 2016. godine.

"On je netrpeljiv, a ja nisam", izjavio je Duterte.

"Vidio sam Ameriku i šugava je"

Nakon što su američki dužnosnici u lipnju 2016. iskazali protivljenje posjetu Dutertea Bijeloj kući, Duterte im je odgovorio u svojem stilu.

"Nikad se neće dogoditi to da ću otići u Ameriku tijekom svog mandata, ili nakon toga. Vidio sam Ameriku i šugava je", poručio je tad Duterte.

Kako se fizička distanca između njega i Trumpa sve više smanjuje, a u srijedu navečer po lokalnom azijskom vremenu će biti na razini svega nekoliko centimetara, tako Duterteu Amerika postaje sve manje "šugava". Ipak, Duterte je vrlo nepredvidiv pa je tijekom susreta s Trumpom sve moguće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene