Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Solariji će od četvrtka biti zabranjeni u većem dijelu Australije, jednoj od zemalja gdje su stope raka kože među najvišima u svijetu.


Zabrana sunčanja u solariju stupit će na snagu 1. siječnja u državama Novi Južni Wales, Victoria, Južna Australija, Tasmanija, Queensland i na Teritoriju australskog glavnog grada.

Vezani članci Zatvoren kafić, ilustracija Poznati kafić poručio HDZ-ovcima i simpatizerima da kod njih više nisu dobrodošli: "Molim vas da nas zaobiđete" Kafić, ilustracija - 1 Koštala ga upornost: Više puta otvarao svoj lokal unatoč zabrani i pečatu Državnog inspektorata

Zapadna Australija slijedit će taj primjer iako još nije utvrđen nikakav datum dok Sjeverni teritorij, jedina preostala regija, ne raspolaže solarijima u komercijalne svrhe.

Australija će tako postati druga zemlja nakon Brazila koja zabranjuje sunčanu kupelj, po udrugama za javno zdravstvo.

"Queensland već ima stopu raka kože najvišu na svijetu i nema sumnje da postoji izravna veza između redovita korištenja solarija i zloćudnog melanoma", objasnio je privremeni ministar zdravstva Mack McArdle australskoj agenciji Associated Press.

Po Australskom vijeću za istraživanje raka, dvoje od troje Australaca dijagnosticirat će se rak kože prije 70. godine, sa stopama dva do tri puta višima od onih zabilježenih u Kanadi, SAD-u i V. Britaniji.

Više od 2000 Australaca umrlo je od raka kože 2011., a većina se pripisuje melanomu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook