Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obnova postupka za bivšeg pripadnika HVO-a?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obrana bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane Dominika Ilijaševića Come zatražila je obnovu sudskog postupka.

Obrana bi na taj način oborila presudu Županijskog suda u Zenici po kojoj je on osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih u selu Stupni Do, uključujući ubojstvo 38 osoba bošnjačke nacionalnosti, te zbog zločina na području Vareša i Kiseljaka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skandal u BiH Na utakmici zabranjena zastava Hrvatskoga vijeća obrane Slika nije dostupna Prvostupanjska presuda 81 godina zatvora četvorici bivših pripadnika HVO-a

Prizivno vijeće Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu je otvorilo postupak razmatranja žalbe na prvostupanjsku presudu koja je Ilijaševiću izrečena u svibnju 2007. godine kada je taj bivši pripadnik posebne postrojbe 'Maturice' iz sastava kiseljačke brigade HVO-a proglašen krivim za ratne zločine nad Bošnjacima u središnjoj Bosni.

Sam Ilijašević kazao je pred sucima federalnog Vrhovnog suda kako ne osporava da su zločini počinjeni, no ustvrdio je da on za to nije odgovoran.

Ilijaševićev odvjetnik Fahrija Karkin je izjavio kako obrana želi
uvesti u postupak nove svjedoke, uključujući Ivicu Rajića.

Prema Karkinovim tvrdnjama, ti bi svjedoci trebali potvrditi da se Ilijašević nije nalazio na mjestima u kojima su zločini počinjeni u vrijeme kada su se oni dogodili.

Žalbu na presudu od 15 godina zatvora za Ilijaševića uložilo je i tužiteljstvo tražeći određivanje dugogodišnje zatvorske kazne koja po federalnim zakonima može biti i do 40 godina.

Prizivno vijeće Vrhovnog suda FBiH naknadno će odlučiti o
prihvatljivosti zahtjeva za obnovu suđenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene