Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srebrenica obilježava 17. godišnjicu genocida.


Vojska bosanskih Srba u UN-ovoj zaštićenoj zoni pobila je više od 8 tisuća dječaka i muškaraca. Danas će u memorijalnom centru u Potočarima biti pokopane stotine žrtava.

Vezani članci Dženaza i ukop 19 novoidentificiranih žrtava genocida u Srebrenici - 5 U Srebrenici pokopani ostaci 19 žrtava genocida: "Istina o zločinima ne može se promijeniti" Član obitelji žrtava genocida u Srebrenici oplakuje ubijene (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) - 1 Udovice Srebrenice ne pronalaze mir ni 25 godina od genocida: "Zapalio je cigaretu, smotao još jednu i rekao 'majko, nikada te više neću vidjeti'"

520 novih grobova iskopano je u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice. U njih će biti položeni ostaci identificiranih žrtava genocida. Nakon 17 godina potrage, Rabija Hrustanović, konačno će pokopati supruga i oca. 'Osjećam se isto k'o da smo se sad rastali. Radije bi legla sa njima ovdje da ne idem nikuda', kaže potresena Rabija.

Na obilježavanje tužne obljetnice u Srebrenicu stigli su sudionici Marša mira. Njih nekoliko tisuća prešlo je više od 100 kilometara kroz planine istočne Bosne, putem kojim su Srebreničani bježali pred pokoljem. Još više, gotovo 230 kilometara, od Vukovara do Srebrenice pretrčala su četiri hrvatska ultramaratonca.

>> Sabor: Bijeli cvjetovi u znak sjećanja na žrtve Srebrenice

'Da spojimo ova dva grada, Srebrenicu i Ovčaru pošto su platili najviše u ovom prošlom ratu', rekao je o razlozima svoje odluke ultramaratonac iz Daruvara, Mirsad Veladžić.

Počast žrtvama genocida odana je minutom šutnje prvi put i u hrvatskom Saboru. 'General Mladić u samo nekoliko dana na najbrutalniji način likvidira više od osam tisuća muškaraca, od 12-godišnjih dječaka do 77-godišnjih staraca. Zatiru se cijele obitelji. Ubijaju cijele šire familije. Pokušava se uništiti cijeli jedan narod. Događa se srebrenička tragedija. Događa se genocid', rekao je u zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić.

Sve to u UN-ovoj zaštićenoj zoni i pred očima snaga UNPROFOR-a. U Potočarima je dosad pokopano 5137 žrtava genocida.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.