Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pripadnici vojnih snaga Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) i bosanskoheregovačke vojske te policije izvest će idućeg tjedna vježbu u središnjim dijelovima zemlje, čiji je cilj priprema za suočavanje s izvanrednim situacijama poput terorističkih napada, najavili su u u četvrtak u Sarajevu zapovjednik EUFOR-a general Anton Waldner te ministar sigurnosti Dragan Mektić.


Vježba pod nazivom "Brzi odgovor 17" od 11. do 15. listopada bit će provedena u trokutu između Sarajeva te mjesta Kalinovik, istočno od glavnog grada, i Pazarić, koji se nalazi na jugu u pravcu Mostara.

Vezani članci Tanker u plamenu, ilustracija (Foto: AFP) Iranski naftni tanker pogodila dva projektila, zaustavljeno curenje nafte 19 osumnjičenih je na Interpolovoj tjeralici (Foto: AFP) Interpol goni 19 državljana BiH: Osumnjičeni za terorizam, a povezani su i s ISIL-om

To će biti prva zajednička vježba bosanskohercegovačke vojske i policije te EUFOR-a u okviru "realističnog scenarija", čiji je cilj provjera planova za reagiranje u kriznim situacijama, naveli su iz zapovjedništva EUFOR-a.

Zbog ove vježbe potkraj tjedna u BiH stiže dodatni kontigent vojnika i opreme iz Velike Britanije te s Kosova.

Ministar Mektić najavio je kako će u vježbi sudjelovati pripadnici svih policijskih agencija od državne do lokalne razine. Podsjetio je kako je BiH ranije imala iskustva s terorističkim napadima na koje nije adekvatno odgovorila pa je cilj uvježbati postupke nužne da bi se slične situacije bolje kontrolirale.

Austrijski general Waldner kazao je kako je cilj vježbe doprinijeti očuvanju stabilnosti uključujući suočavanje s potencijalnim terorističkim ugrozama koje su, kako je istaknuo, realna prijetnja za cijelu Europsku uniju.

Scenarij vježbe temelji se na pretpostavci niza terorističkih napada koji se mogu dogoditi nakon prirodnih katastrofa, kada država ima ograničene mogućnosti odgovora.

"Ovakav scenarij odabran je kako bi omogućio snagama BiH da ispitaju svoje snage i spremnost", kazao je zapovjednik EUFOR-a.

EUFOR je u BiH 2004. godine naslijedio misiju očuvanja mira, koju su do tada provodile Stabilizacijske snage NATO-a (SFOR), a međunarodna vojna prisutnost u toj zemlji s početnih 60 tisuća ljudi, koliko ih je raspoređeno potkraj 1995., neposredno po potpisivanju Daytonskog sporazuma, sada je svedena na simboličnu brojku od oko 850 vojnika koji nadziru stanje u zemlji i pomažu u obuci pripadnika oružanih snaga BiH. (Hina)