Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Divovska lignja u Tihom oceanu

Objavljene nove fotografije morske grdosije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su objavili nove fotografije divovske lignje, čija je snimka obišla svijet.

Objavljene su nove, oštrije fotografije divovske lignje snimljene u dubini Tihog oceana 15 kilometara od obale japanskog otoka Chichija.

Pročitajte i ovo Maltretiranje djevojke u Splitu napale je dvije žene Djevojke su uhićene: Društvenim mrežama širi se video maltretiranja djevojke u Splitu Teroristi u Crocus City Hallu u Moskvi - 2 Mučnih 90 sekundi užasa "Ubijte ih bez milosti, dolazimo u ime Boga": Islamska država objavila zatrašujuću snimku napada u Moskvi

Malo se toga zna o morskoj grdosiji, jer živi na velikoj dubini te je istraživačima teško doći do podataka. Obzirom da na dubini na kojoj obitava ovakva vrsta lignje vlada potpuna tama, znanstvenici, na čelu sa Tsunemijem Kuboderom, traže nove načine kako ih istraživati, piše APTN.

'Naš će projekt biti studija slučaja. Podmornica u kojoj će biti jedan čovjek, svjetlost koja ne ometa život u dubokom moru, monitor putem kojega ćemo promatrati kretanja i visokoosjetljiva kamera. Nadam se da će nam takva tehnologija omogućiti razumijevanje prave prirode bića koja žive u morskoj dubini', kazao je Kubodera. On inače već jedanaest godina istražuje goleme lignje.

>> VIDEO Snimljen 'kraken' u Tihom oceanu

Podsjetimo, orijašku lignju, čije je znanstveno ime arhiteuthis, otkrila je10. srpnja prošle godine ekipa za podvodno snimanje japanskog Državnog prirodoslovnog muzeja u suradnji s japanskom javnom televizijom NHK i specijaliziranom mrežom Discovery Channel.

Dužina tijela lignje procjenjuje se na tri metra, a ukupna dužina, skupa s krakovima, na osam metara, pri čemu joj nedostaju dva najveća kraka. Kubodera je kazao kako se ne zna uzrok tjelesnog oštećenja te da je ovo prvi put da je lignja takve veličine snimljena u prirodnom okolišu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene