Na Twitteru je objavljena snimka žestokog sukoba između srpskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića i veleposlanice Kosova pri UN-u Vlore Citaku nakon sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Galerija


Snimku sukoba na Twitteru je prenijela kosovska veleposlanica. Napisala je da je srpski ministar prišao njoj i prištinskoj delegaciji te počeo vikati i psovati. ''Nakon današnjeg zasjedanja u UN-u, dok sam razgovarala s izaslanstvima SAD-a i Velike Britanije, srpski šef diplomacije mi je prišao i počeo vikati i vrijeđati mene i izaslanstvo'', napisala je Citaku.

Vezani članci Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti potpisali ekonomski sporazum u Bijeloj kući Povijesni trenutak: Vučić i Hoti potpisali sporazum između Srbije i Kosova, otkriveno što će on promijeniti Ivica Dačić (Foto: Pixell) "Ne postoji opcija da Srbija prizna neovisnost Kosova"

Srpski mediji prenose da je do sukoba došlo jer je Citaku u govoru rekla da je, kada se govori o Srbiji i Kosovu, riječ o dekolonizaciji.

Na snimci se čuje kako Dačić viče Citaku: ''Znaš tko je kolonizator? Pa ti s kojima sjediš, oni su.''

''Dekolonizacija, pa to je najveća glupost'', nastavljao je Dačić, a nakon što mu je Citaku odgovorila, Dačić je na izlasku iz prostorije rekao: ''Ajde, bre, glupi ste koliko ste teški.''

Dačić je za RTS rekao i da Citaku treba biti sram. ''Koliko netko nema srama pa da u Savjetu sigurnosti, pred velikim kolonijalnim silama, koje su imale svoje kolonije diljem svijeta, i pred afričkim, južnoameričkim i azijskim zemljama koje su se oslobađale od kolonijalizma, koristite jedan takav izraz. Da vas nije sramota. To je čisti bezobrazluk'', izjavio je ministar vanjskih poslova Srbije.

Na kraju snimke se čuje i osoba koja je snimala kako kaže: ''Kakav idiot, čovječe''. Na Twitteru je snimku podijelio i Behgjet Pacolli, šef kosovske diplomacije. ''Srpski ministar Dačić dobar je za kazalište, ali prilično loš za diplomatsko ponašanje. Njegovo ponašanje prema veleposlanici Vlori Citaku je sramotno. Da, već 20 godina uživamo u slobodi od srpskog kolonijalnog i aparthejda. To je gotovo. Kosovo je nezavisno. Točka'', napisao je Pacolli.