Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veleposlanica Susan Rice

'Objava WikiLeaksa neće šteti diplomaciji SAD-a u UN-u'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sposobnost administracije Baracka Obame da obavlja učinkovitu diplomaciju u Ujedinjenim narodima neće biti narušena objavom povjerljivih diplomatskih depeša na web stranici WikiLeaks, izjavila je američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice.

'Mogu s povjerenjem reći da će američki diplomati ovdje u UN-u i diljem svijeta i dalje raditi izvrsno kao što rade svaki dan, podržavajući i promičući interese SAD-a', rekla je Rice novinarima u UN-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preuzimanje dužnosti Šimonović od ponedjeljka pomoćnik Ban Ki-moona Slika nije dostupna Zabrinutost Glavni tajnik UN-a traži zaustavljanje nasilja na Tajlandu

Rice je zamoljena da komentira izvješća, na temelju objavljenih dokumenata, da je misija SAD-a pri UN-u u New Yorku bila uključena u prikupljanje podataka o diplomatima i dužnosnicima UN-a, uključujući osobne ili financijske podatke, kao što su kreditne kartice i brojevi računa. Ona je odbila izravno odgovoriti na optužbe jer, kako je kazala, potječu iz povjerljivih dokumenata.

'Naši diplomati rade ono što diplomati diljem svijeta čine svaki dan, a to je izgradnja odnosa, pregovaranje, unaprijeđenje naših interesa i rad na pronalaženju zajedničkih rješenja za složene probleme', rekla je Rice.

UN - transparentna organizacija

'Rice je telefonirala glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, te ga izvijestila o tome što će dokumenti na WikiLeaksu reći o naporima da se utvrde aktivnosti Bana i njegovih glavnih suradnika', rekao je glasnogovornik UN-a Farhan Haq.

Banov ured za tisak je u priopćenju istakao da je UN 'po svojoj prirodi transparentna organizacije koja daje mnogo informacija o svojim aktivnostima na uvid javnosti i državama članicama'.

Ured glavnog tajnika, prema ugovoru iz 1946. o 'povlasticama i imunitetima' UN-a, treba imati 'imunitet od pretresa, rekvizicije, konfiskacije, eksproprijacije i bilo koji drugog oblika ometanja, bilo od izvršnog, upravnog, sudskog ili zakonodavnog postupka'.

Meta je čelništvo UN-a

Prema pisanju britanskog The Guardiana, koji je unaprijed primio američku diplomatsku prepisku od WikiLeaksa, Washington vodi tajnu obavještajnu kampanju čija je meta čelništvo UN-a, uključujući glavnog tajnika Ban Ki-moona i veleposlanike stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a iz Kine, Rusije, Francuske i Velike Britanije.

Povjerljivi naputak diplomatima SAD-a, za koji se čini da briše granicu između diplomacije i špijuniranja, u srpnju 2009. je upućen od državne tajnice Hillary Clinton. U njemu se traži prikupljanje tehničkih podataka o komunikacijskim sustavima koje koriste najviši dužnosnici UN-a, uključujući lozinke i osobno šifriranje koje koriste kod uporabe privatnih i komercijalnih mreža za službenu komunikaciju.

>> Iduća meta WikiLeaksa velike američke banke

>> Devet najšokantnijih tajni WikiLeaksa

Naputkom se traže detaljne biometričke informacije o 'ključnim dužnosnicima UN-a, uključujući podtajnike, čelnike agencija, vodeće pomoćnike glavnog tajnika, čelnike mirovnih operacija i misija, te zapovjednika snaga'. Također se traže informacije o Banovu 'upravljanju i stilu donošenje odluka te utjecaju na tajništvo'.

Tajna 'direktiva o prikupljenju obavještajnih podataka o osobama' (HUMINT) upućena je misijama SAD-a pri UN-u u New Yorku, Beču i Rimu, te u 33 veleposlanstva i konzulata SAD, ukljućujući London, Pariz i Moskvu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene