Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne razumijemo zašto se to dogodilo'

Obitelj ubojice iz Arizone: 'Žalimo zbog zločina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelj Jareda Leeja Loughnera, ubojice iz Arizone, izrazila je žaljenje zbog tog 'gnusnog događaja', dok je istodobno kongresnica Gabriella Giffords, teško ranjena u glavu, počela pokazivati znake oporavka.

'Nema riječi kojima možemo objasniti kako se osjećamo. Ne razumijemo zašto se to dogodilo. Duboko žalimo zbog žrtava i njihovih obitelji. Vrlo smo žalosni zbog njihova gubitka', navodi se u izjavi koje potpisuje 'obitelj Loughner', u kojoj se dodaje kako bi, kada bi mogli, 'željeli promijeniti gnusan događaj u subotu'.

Pročitajte i ovo Ilustracija uhićen muškarac Pucao je po gradu uz hrvatsku granicu, a onda i na policiju: Mjesto je bilo pod opsadom do dugo u noć Slika nije dostupna U Arizoni ubio 6 osoba i upucao kongresnicu u glavu Pomahnitali napadač iz Arizone spominjao vladinu kontrolu uma

>> Osumnjičenik za pokolj u Arizoni u pritvoru bez prava na jamčevinu

>> Kongresnica bolje, liječnici se boje da neće moći izraziti misli

Ovo je prva javna reakcija obitelji Jareda Leeja Loughnera (22) na pokolj u subotu na političkom skupu u Tucsonu, na kojem je poluatomatskim pištoljem ubio šest i ranio 13 osoba. Istodobno su liječnici izvijestili da je kongresnica Giffords, iako još uvijek u kritičnom stanju, počela pokazivati znake poboljšanja i samostalno disati.

Američki predsjednik Barack Obama posjetit će Tucson u Arizoni kako bi sudjelovao na komemoraciji žrtvama pokolja na političkom skupu. Bijela kuća je objavila da će se Obama pojaviti na komemoraciji žrtvama na Sveučilištu Arizoni, koja se održava pod nazivom 'Zajedno mi rastemo: Tucson i Amerika'. Očekuje se da će održati govor o snošljivosti kao odgovor na subotnju tragediju koja je potresla Ameriku i otvorila nacionalnu raspravu o ulozi zapaljive političke retorike u poticanju nasilja.

Političari krivi za ozračje političke nesnošljivosti

On se do sada nije pridružio mnogim demokratima koji optužuju konzervativne republikanske političare i medijske komentatore te pokret 'Tea Party' za stvaranje ozračja političke nesnošljivosti, tvrdeći da je pucnjava u Tusconu odraz tog ozračja.

Obama je u ponedjeljak s travnjaka Bijele kuće predvodio nacionalnu minutu šutnje za žrtve i naložio da zastave u cijeloj zemlji budu spuštene na pola koplja do petka

Obama je u ponedjeljak s travnjaka Bijele kuće predvodio nacionalnu minutu šutnje za žrtve i naložio da zastave u cijeloj zemlji budu spuštene na pola koplja do petka. Njegovi komentari o događaju do sada su bili kratki i nekontroverzni, poput odavanja počasti hrabrim građanima koji su svladali napadača i pozive na molitvu za žrtve i njihove obitelji.

Neki konzervativni komentatori, poput Billa O'Rilleya s Fox Newsa, odali su priznanje Obami za takav pristup te odbacili kritike liberala i nekih medija, u kojima se pokret 'Tea Party' povezuje s napadačem iako njegovi motivi ili politička orijentacija još nisu poznati.

Loughner pucao iz oružja koje je zabranjeno u šest država

U izvješćima u tisku i elektroničkim medijima Obama je zbog svog smirujućeg pristupa tragičnu događaju u Tucsonu nazvan 'vrhovnim tješiteljem', a njegov se govor na komemoraciji očekuje s velikim zanimanjem.

Ta nesreća je ponovno aktualizirala i pitanje nadzora oružja u SAD-u, gdje građani posjeduju oko 200 milijuna komada vatrenog oružja. Pokolj u Tucsonu Loughner je  počinio poluatomatskim pištoljem 'glock' 19, kalibra 9 mm, koristeći se produljenim spremnikom s 33 metka, kakvi su do 2004. bili zabranjeni u cijelom SAD-u, a još su zabranjeni u šest saveznih država. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene