Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obilježena 70. obljetnica logora Buchenwald

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preživjele žrtve holokausta obilježile su u nedjelju 70. obljetnicu utemeljenja koncentracijskog logora Buchenwald odajući počast za više od 38.000 žrtava čiji je identitet donedavno bio nepoznat.

Povjesničari su posljednjih deset godina istraživali arhive od Sjedinjenih Država do Izraela i cijele Njemačke pokušavajući identificirati desetke tisuća od ukupno 56.000 zatvorenika koji su izgubili život u Buchenwaldu između 1937. i 1945. godine, a koji su dosad bili poznati samo po zatvoreničkim brojevima.

Pročitajte i ovo Obilježena 30 godina od zatvaranja logora u Jablanici Zatočeni u muzeju Prije 30 godina zatvoren zloglasni logor za Hrvate: Zatočenih je bilo oko 900, a najmlađi je imao samo 28 dana Slika nije dostupna Obilježena 62. godina oslobođenja Auschwitza

Istraživači povijesti logora, smještenog na brežuljcima iznad grada Weimara na istoku Njemačke, identificirali su 38.049 žrtava i njihova imena unijeli u knjigu sjećanja.

Identitet 8.000 sovjetskih ratnih zarobljenika, kao i 9.000 onih koji su umrli u marševima smrti kada su nacisti krajem Drugog svjetskog rata pokušali evakuirati logor, i dalje je nepoznat.

Većina prvih zatvorenika u Buchenwaldu bili su politički zatvorenici. No, nakon Kristalne noći 1938. godine, u njega je otpremljeno oko 10.000 Židova. Kako je rat odmicao, u njemu su završavali kriminalci, Jehovini svjedoci, te talijanski i njemački vojni dezerteri.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene