Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Litvinenko je umro tri tjedna nakon ispijanja otrovanog čaja u luksuznom londonskom hotelu Millennium i vjeruje se da su ga polonijem 210 otrovala dvojica ruskih agenata.


Patolozi koji su prije devet godina izvršili obdukciju nad tijelom bivšeg agenta ruske sigurnosne službe FSB-a Aleksandrom Litvinenkom, otrovanim rijetkim radioaktivnim izotopom polonija 210 u Londonu, izvršili su najopasniju obdukciju na svijetu ikada, izrečeno je u srijedu na Visokom sudu u nastavku predstavljanja dokaza javne istrage započete u srpnju prošle godine.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija Što se krije iza naglog porasta broja novooboljelih u ovoj velikoj zemlji? U posljednja 24 sata zaraženo više od 13.500 ljudi Slika nije dostupna 'Aleksandar Litvinenko slučajno se ubio'

Patolozi su kazali da vjerojatno nikada ne bi otkrili na koji je način Litvinenko umro da prije njegove smrti nisu izvršene neke pretrage. Britanska policija podsjeća da je Litvinenko umro tri tjedna nakon ispijanja otrovanog čaja u luksuznom londonskom hotelu Millennium i vjeruje da su ga polonijem 210 otrovala dvojica ruskih agenata, Andrej Lugovoj i Dimitrij Kovtun.

Litvinenkovo zdravlje se nakon susreta s dvojicom Rusa 1. studenoga 2006. rapidno pogoršalo, a umro je 23. studenoga uslijed otkazivanja više organa. Istražno povjerenstvo je posvjedočilo da su zahvaljujući "osjećaju" policije angažirani znanstvenici za atomsku energiju koji su dva dana prije smrti otkrili da je Litvinenko pozitivan na trovanje alfa radijacijom.

Istraga u Britaniji: Je li Putin naručio ubojstvo bivšeg KGB-ovg špijuna?

Glavni patolog Nat Cary je kazao da bez toga uzrok smrti nikada ne bio bio otkriven, te da ne zna ni za jedan drugi slučaj trovanja alfa radijacijom u Velikoj Britaniji, a ni u svijetu.

Njegov pomoćnik Benjamin Swift je dodao da je to bila "vjerojatno najopasnija obdukcija ikada izvedena".

Oni koji su u nju bili uključeni bili su obučeni u dvostruka zaštitna odjela i pokrivala za glavu, a disali su filtrirani zrak. Jedan od vodećih britanskih nuklearnih znanstvenika, identificiran kao A1, izjavio je da bi i najmanja količina, od nanograma do mikrograma polonija, bila fatalna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook