Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ICMP

Obaveza svih država je pronalazak nestalih osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu 30. kolovoza, koji se obilježava kao međunarodni dan nestalih osoba ICMP u posebnoj je izjavi podsjetilo kako je obveza svih država sudjelovati u pronalaženju nestalih.

Prema procjenama Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP-a), trenutačno postoji više od milijun prijavljenih slučajeva osoba nestalih usljed rata i kršenja ljudskih prava širom svijeta. Uz to, najmanje tisuću osoba nestaje svake godine što je posljedica procesa migracija, raseljavanja, trgovine ljudima, organiziranog kriminala.

Oko 150 tisuća osoba svake godine nestane usljed prirodnih nesreća ili nesreća prouzročenih ljudskim čimbenikom.

Pročitajte i ovo Nestali, ilustracija Ostaci iz masovnih grobnica Identificirane četiri žrtve Domovinskog rata: "Sada na miru možemo otići zapaliti svijeću na očev grob" Ilustracija Zanimljiv fenomen Milijarderi koji nestaju: Svinjar, klaun, Komunistička partija - što ih povezuje?

>> U posljednjih 10 dana u Hrvatskoj nestalo čak sedam osoba

Ravnateljica ICMP-ja Kathryne Bomberger ocijenila je kako je sudbinu nestalih moguće razrješiti jedino ozbiljnim angažiranjem uz obvezno sudjelovanje država, što dokazuje suočavanje s tim problemom na području bivše Jugoslavije.

'Iskustvo zapadnog Balkana pokazuje da se nestali mogu pronaći kada za to postoji politička volja', izjavila je Bomberger.

Prema dostupnim podacima, na području bivše Jugoslavije prijavljen je nestanak 40 tisuća osoba tijekom ratnih sukoba. Do sada je pronađeno i identificirano njih 70 posto što je, po ocjenama ICMP-ja, 'uspjeh bez presedana'.

Ključ uspjeha, kako cijeni Bomberger, svesrdna je potpora obitelji nestalih procesu traganja te postupanje sukladno vladavini prava i organizirana pomoć međunarodne zajednice kao i postojanje političke volje u državama uključenim u proces potrage.

Inicijativa za obilježavanje 30. kolovoza kao Međunarodnog dana nestalih osoba potekla je od Latinoameričke federacije udruga obitelji zatočenih i nestalih koja je osnovana u Kostarici 1981. godine, a od tada je taj dan priznat u cijelom svijetu.

Ove godine uz potporu ICMP-a obitelji iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije zajedno i organizirano obilježavaju ovaj značajan datum u Beogradu.

ICMP podupire i obitelji te mlade aktiviste koji Međunarodni dan nestalih obilježavaju na Kosovu, te na središnjoj komemoraciji u Mostaru.

ICMP je uspostavljen 1996. godine na summmitu G-7 grupe u francuskom gradu Lyonu.  Nastoji osigurati suradnju vlada i drugih tijela vlasti u procesu pronalaženja i identifikacije osoba nestalih tijekom oružanih sukoba ili kršenja ljudskih prava te im pomoći u tom procesu. Jedina je organizacija na svijetu koja je nastala sa isključivim ciljem rješavanja problema nestalih osoba. ICMP posjeduje sustav laboratorija sa mogućnošću najvećeg broja istodobnih analiza DNK na svijetu. Do danas je putem usposredne analize DNK uzoraka iz pronađenih posmrtnih ostataka i krvi živih srodinika osigurana identifikacija više od 18 tisuća nestalih osoba. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene