Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Baka američkog predsjednika Baracka Obame iskoristit će svoj nedavno stečeni slavni status kako bi pomogla u borbi protiv ce-ce muha, insekata koji uzrokuju fatalnu bolest spavanja (afričku tripanosomijazu), objavila je Afrička unija (AU).


Sarah Obama (87) dobila je od stručnjaka AU-a, koji su prošli mjesec posjetili njezino selo Kogela na zapadu Kenije, pumpu i dovoljno insekticida za preventivno tretiranje 3.000 životinja, koje kao i ljudi mogu biti zaražene ubodom ce-ce muhe.

'Baka Sarah zahvalila je na poklonu i na ukazanoj prilici da kao ambasadorica dobre volje pomogne u iskorjenjivanju ce-ce muha na svome području', objavila je AU. Obamina baka tom se prigodom prisjetila epidemije bolesti spavanja u njezinu selu 1968. godine. Tripanosomijaza, odnosno ce-ce muhe, danas pogađaju oko 37 afričkih zemalja. Program AU-a već je pomogao iskorjenjivanju ce-ce muha u Bocvani i Namibiji.

Vezani članci Baka s Banovine koju je posjetio mladi volonter Baki s Banovine za oko zapeo mladi volonter: "Zgodan, još nije oženjen... Bio je kod mene četiri puta" Galebovi u Rovinju - 3 Simbol Mediterana postao opasna prijetnja, često bude i krvi: "Postavili smo table na mjestima na kojima čekaju svoje žrtve, da ih napadnu, uzmu im kolač iz ruke..."