Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obećao pomoć Amerike

Obama žrtvama tornada u Oklahomi: 'Nećete biti sami'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je u Mooreu, u saveznoj državi Oklahomi, poručio žrtvama tornada da u obnovi mogu računati na pomoć savezne države i čitave zemlje.

"Želim poručiti stradalima diljem Oklahome da neće biti sami na tom putu", rekao je predsjednik nakon obilaska škole uništene u veoma snažnom tornadu u kojemu su poginule 24 osobe, među kojima desetero djece, a 377 je ozlijeđeno. "A kada kažem da smo s vama, obećavam vam da ćemo održati riječ", rekao je, zatraživši od "svakog Amerikanca da dade svoj doprinos".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kaos u Oklahomi Tornado pokosio hotel i ubio najmanje dvoje ljudi: "Čuli smo zaglušujuću buku i onda je samo prošlo kraj nas" Slika nije dostupna Velike ljudske žrtve VIDEO Pogledajte snimke NAJGOREG tornada u povijesti SAD-a!

>> 'Pakleni' tornado tek je početak, slijedi i ekstremna sezona uragana

Nekoliko sati prije dolaska predsjednika, guvernerka te države Mary Fallin je pozvala na brzu uplatu sredstava za obnovu: "Da bismo izbjegli birokratske zapreke moramo što prije moći raspolagati novcem Feme (savezna agencija za upravljanje izvanrednim situacijama) i javnim novcem kako bismo našim sugrađanima pomogli da se oporave od te katastrofe", rekla je Fallin za CNN.

Fallin je kazala da je tornado poharao područje dugo 28 km i široko 2,5 km. U tornadu je uništen dio te četvrti Oklahoma Cityja, na jugu SAD-a, pri čemu je potpuno uništeno i oštećeno oko 1.200 kuća. Oko 33.000 ljudi su bile zahvaćene tornadom čiji su vjetrovi puhali 40 minuta, dostižući maksimalnu brzinu od 320 km/h.

Senat Oklahome je izglasao pomoć od 45 milijuna dolara. No šteta bi se mogla popeti na 2 milijarde dolara, što je dvostruko više nego 1999. kada je tornado odnio četrdesetak života i opustošio grad, rekao je John Doak, povjerenik za državno osiguranje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene