Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Američki narod je svoje rekao'

Obama uoči Dana zahvalnosti pomilovao purice Cobblera i Gobblera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je pomilovao par purana - Cobblera i Gobblera - šaleći se da te dvije ptice zaslužuju drugu priliku, kao i da se s tom starom poslovicom u potpunosti slaže nakon svog reizbora.

'Kažu da su u životu najvažnije druge prilike. A ovoga studenoga, s time se u potpunosti slažem', rekao je Obama.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Otkrivanje informacija Milanović otkrio što će učiniti ako HDZ uvede sporni zakon: "Nitko se ne smije bojati..." Slika nije dostupna Usput se i našalio Obama pomilovao purice uoči Dana zahvalnosti

Stojeći uz kćeri Maliu i Sashu na prigodnoj svečanosti u ružičnjaku Bijele kuće, Obama se našalio o 'vrlo konkurentskoj' medijskoj kampanji na društvenim mrežama, koju je organizirala Bijela kuća kako bi se odlučilo koja će od ptica ove godine ponijeti titulu Domovinskog purana za 'Thanksgiving', američki blagdan zahvalnosti.

'Američki narod je rekao svoje! A ove ptice idu naprijed', rekao je Obama uz smijeh publike, što je Cobbler pozdravio purlikanjem s pozornice.

Po prvi put je Bijela kuća održala online natječaj kako bi američka javnost odlučila koja će ptica dobiti tu titulu, dajući novu dimenziju tom tradicionalnom događaju za Dan zahvalnosti.

>> Evo zašto nije dobro izazivati purana!

Odlučivalo se između Cobblera i Gobblera, koji su se izlegli istoga dana i odrasli na farmi u okrugu Rockingham, u Virginiji.

Obama je objavio da je Cobbler potukao svog konkurenta, iako su oba izbjegla mesarski panj, pa će se purani povući u mirovinu na povijesnom imanju Georgea Washingtona na Mount Vernonu kod Aleksandrije, u Virginiji.

Cobbler će ponijeti titulu ovogodišnjeg Domovinskog purana, a Gobbler će mu biti zamjenik.

'Od sada će ove dvije sretne ptice biti uvučene u vrtlog slave i bogatstva', rekao je Obama.

Nakon šala na teme peradi i tradicije, Obama je poželio američkim obitelji sigurne i sretne blagdane, a govorio je i o razaranjima na sjeveroistoku zemlje prouzročenima superolujom Sandy, te zahvalio američkoj vojsci i oružanim snagama.

Udruga za etički tretman životinja - PETA, u utorak je pozvala Bijelu kuću da prekine tradiciju pomilovanja purana na Dan zahvalnosti, ističući da ta ceremonija samo 'olakšava masovni pokolj oko 46 milijuna tih nježnih, inteligentnih ptica'.

Jelovnik blagdana 'Thanksgiving', koji tradicionalno okuplja američke obitelji, simbolizira upravo pečena purica, uz obvezne priloge, kao što su pire krumpir, slatki krumpir, pita od bundeve, pita od američkog oraha i druga jela.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene