Obavijesti Video Pretražite Navigacija
FBI objavio snimke

Ovo su dvojica osumnjičenih za teror u Bostonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
FBI je objavio snimke i fotografije muškaraca osumnjičenih za postavljanje eksplozivne naprave na Bostonskom maratonu, pri čemu su tri osobe poginule, a gotovo 180 ih je ozlijeđeno.

FBI tako traži podatke o dvojici muškaraca snimljenih na mjestu događaja koji su nosili bejzbol kape na glavi - jedan je imao svijetlu, a drugi tamnu kapu. FBI apelira na građane da dojave svaku informaciju ukoliko prepoznaju muškarce sa snimke, za koje smatraju da bi mogli imati veze s napadom u Bostonu, javlja NBC.

Pročitajte i ovo Ilustracija U više država Trojica Hrvata prošvercala stotine kilograma droge po Europi, USKOK otkrio kako su to učinili Slika nije dostupna Upozorenje Amerikancima Veleposlanik morao pojasniti: 'Češka i Čečenija dva su različita entiteta'

Jedan osumnjičenik je mrtav, drugoga traže

U međuvremenu se dogodio opći kaos na ulicama Watertowna, gradića desetak kilometara od Bostona u kojemu se nalazi sveučilište MIT. Jedan je policajac ubijen, a nakon toga je jedan od osumnjičenika s fotografija uhićen i s ozljedama prebačen u bolnicu gdje je kasnije preminuo. Riječ je o sumnjivcu koji je snimljen s tamnom šiltericom. Za drugim je pokrenuta velika potjera.

>> UŽIVO Policija potvrdila: Ubijen jedan od osumnjičenih bombaša, drugi u bijegu

Podsjetimo, jedan od sumnjivaca snimljen je kako ostavlja torbu na mjestu gdje je eksplodirala naprava. Snimljeni su kako se zajedno kreću kroz gužvu. 'Netko poznaje ove osobe', rekao je sinoć Richard DesLauriers iz FBI-a i pozvao građane na suradnju. 'Smatramo da su naoružani i iznimno opasni', naglasio je DesLauriers i stoga upozorio građane da, ukoliko ih prepoznaju, ništa ne poduzimaju, nego neka dojave policiji.

Inače, američki predsjednik Barack Obama obećao je u četvrtak u Bostonu da će počinitelji dvaju smrtonosnih napada tijekom poznatog maratona kroz taj grad biti "pronađeni" i izvedeni pred sud.

>> FOTO Steže se obruč oko bostonskog bombaša

>> Obama stigao u Boston odati počast žrtvama

"Da, pronaći ćemo vas, da, odgovarat ćete pred pravosuđem", rekao je Obama, veoma ganut, na ekumenskom vjerskom obredu u prepunoj katedrali Svetog križa, organiziranom u počast trima poginulima i oko 180 ozlijeđenih u tom napadu koji je šokirao grad. "Ako su nas htjeli zastrašiti, terorizirati i uzdrmati vrijednosti koje nas određuju kao Amerikance, mora im biti jasno: izabrali su krivi grad", rekao je Obama.

"Iduće godine, trećeg ponedjeljka u travnju svi će se vratiti u ovaj prelijepi američki grad i trčati bolje nego ikad kako bi, više no ikad, ohrabrili 118. bostonski maraton", dodao je, što je popraćeno burnim pljeskom.

'Možda smo posrnuli, ali nastavljamo dalje'

Obama je usto obećao da će istražitelji pronaći počinitelje tog "besmislenog nasilja" i privesti ih pravdi. "Možda smo trenutačno posrnuli, ali ćemo se podići i nastaviti dalje. Mi ćemo dovršiti utrku", rekao je. Bivši kandidat za Bijelu kuću Mitt Romney, bivši guverner Massachusettsa (2003-2007) bio je među uglednicima u katedrali.

Istražitelji rade "sustavno i temeljito", rekao je u srijedu guverner Massachusettsa Deval Patrick. "Potrajat će", dodao je, pozivajući Amerikance da budu strpljivi. Tri dana nakon najtežeg napada u SAD-u nakon 11. rujna, istražitelji nisu obznanili ni motiv, ni imena počinitelja i još nisu iznijeli nijednu hipotezu.

Među 180 ozlijeđenih, desetak osoba je bilo podvrgnuto amputaciji, neki su ostali bez obje noge, zbog dubokih ozljeda koje su uzrokovali čavli, metalni dijelovi i čelične kuglice iz bomba. Za rehabilitaciju nekih žrtava trebat će mjeseci pa i godine.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene