Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednikov cilj

Obama sve bliže zatvaranju Guantanama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama, kojem predbacuju da je protuzakonito i neoprezno oslobodio pet talibana iz Guantanama, činjenicom da je prvi put otamo premjestio zatočenike koje se smatra opasnima zapravo se približio svojem cilju - zatvaranju tog kontroverznog zatvora, javlja u utorak AFP.

Subotnje oslobađanje pet nekad visokih dužnosnika talibanskog režima u zamjenu za američkog ratnog zarobljenika, "ilustrira angažman predsjednika Obame glede zatvaranja zatvora u Guantanamu prije kraja mandata" u siječnju 2017., ocjenjuje Karen Greenberg, stručnjakinja za nacionalnu sigurnost na sveučilištu Fordham.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zatvor za militante 'OKORJELI TERORISTI PUŠTENI NA SLOBODU' Obama zatvara zloglasni Guantanamo Slika nije dostupna 'Glas za Trumpa je glas za Clinton' SUPER UTORAK Tko će biti republikanski, a tko demokratski kandidat?

"Puštanje na slobodu tih terorista je možda omogućilo oslobađanje narednika Bowea Bergdahla, ali to dovodi u opasnost živote mnogih Amerikanaca", smatra Marc Thiessen iz American Enterprise Institutea i bivši suradnik u vladi Georgea W. Busha.

Zatvorenici u Guantanamu obožavaju OVAJ EROTSKI roman

Wells Dixon, odvjetnik Centra za ustavna prava koji brani nekoliko zatočenika, kazao je da najnoviji potezi pokazuju da bi Obama mogao zatvoriti Guantanamo i premjestiti zatočenike.

"Ako može riješiti i najteže slučajeve, može zasigurno premjestiti zatvorenike iz Guantanama", rekao je Dixon.

Od 149 muškaraca koji se još uvijek nalaze u toj američkoj mornaričkoj bazi na Kubi, Pentagon je od 2010. dozvolio premještaj za 78 zatočenih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene