Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ipak idu 'džonom'

Obama spreman uporabiti silu protiv Irana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama ponovio je da je spreman 'uporabiti silu' kako bi spriječio da Iran proizvede nuklearno oružje, zauzimajući se ipak za diplomatsko rješenje i žaleći što se 'previše govori o ratu' s Teheranom.

'Previše se govori o ratu' s Iranom, kazao je američki predsjednik u govoru pred najvećim proizraelskim lobijem u Sjedinjenim Državama, AIPAC-om, smjerajući pritom na prikrivene prijetnje Izraela da jednostrano napadne Iran. 'Zadnjih tjedana takve su rasprave samo išle na ruku iranskom režimu tako što su potaknule rast cijene nafte o kojemu ovisi financiranje njegova nuklearnog programa', dodao je američki predsjednik.

Pročitajte i ovo Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 2 Napeto stanje Na nišanu Irana još jedna zemlja: Poručili su da ih pomno prate Napad na Izrael iron dome VIDEO Koja je tajna Željezne kupole? Pogledajte kako funkcionira najbolja protuzračna obrana na svijetu

>> Lieberman: Izrael će neovisno donositi odluke o iranskom pitanju

Dan uoči važnog susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, Obama je pozvao Teheran da izabere diplomatski put u rješavanju te krize, istaknuvši da je Iran 'pod najjačim pritiskom dosad' zbog sankcija koje su mu uveli SAD i njegovi partneri. 'Čvrsto vjerujem da još ima prostora za diplomaciju - praćenu stanovitim pritiskom - radi rješavanja te krize. SAD i Izrael zajedno tvrde da Iran još nema atomsko oružje i budno motrimo njihov program', dodao je.

No američki predsjednik je jasno podsjetio da se 'razmatraju sva moguća rješenja' pa i 'vojna akcija' kako bi se Iran onemogućio da proizvede atomsko oružje. 'Kao što sam već jasno rekao tijekom mog mandata, neću oklijevati u uporabi sile kako bi zaštitio SAD i njegove interese', istaknuo je.

Obama kojeg njegovi republikanski protivnici redovito kritiziraju zbog nedovoljne potpore židovskoj državi, naglasio je da 'podupire Izrael u presudnim trenucima'. 'U zadnje tri godine, kao američki predsjednik, ispunio sam obećanja prema izraelskoj državi. U svakom presudnom trenutku i na svakom raskrižju puta bili smo tu za Izrael', kazao je.

Izraelskog predsjednika Shimona Peresa, koji je prije njega govorio pred AIPAC-om, Obama je odlikovao Predsjedničkom medaljom slobode. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene